З Чернігова, Україна: як звичайні американці можуть допомогти протистояти війні Путіна



На сайті популярного американського видання The Philadelphia Inquirer вийшла стаття про те, як чернігівськими чиновниками ведеться цивільна війна по відновленню інфраструктури міста, яке було зруйноване внаслідок російської агресії.

Так, у липні журналістка Труді Рубін зустрілася із секретарем Чернігівської міської ради Олександром Ломакою, якій він розповів, яких руйнувань зазнав Чернігів. Загалом, росіяни знищили 80% шкіл міста, 1000 приватних будинків, стадіон, бібліотеку, пошту, найбільший готель, мости та 60% заводів. Тобто місто бореться за виживання.

«Все було знищено в одну мить», – зазначив Ломако.

Та, як зазначила пані Рубін, мужності Чернігову точно не бракує. Росіяни сподівалися за декілька днів взяти обласний центр, щоб атакувати Київ. Їхні війська 39 днів тримали Чернігів в облозі з трьох сторін, руйнуючи міські будівлі бомбами та потужними ракетами «Іскандер».

Але місто було врятовано силами ЗСУ, які вже базувалися в місті, а також сміливими добровольцями.

Наразі головна мета – знайти можливості для капітального ремонту шкіл, житлових будинків і заводів, які можна відновити. Це дасть людям стимул повернутися у місто.

Тому Олександр Ломако вважає, що «прямо зараз можуть допомогти горизонтальні зв‘язки. У США та Канаді є багато звичайних людей, які хочуть допомогти, але, можливо, не знають як. Ми можемо налагодити контакти між школами, лікарнями, міськими проєктами. І звичайно ж – між містами. Це допоможе уникнути бюрократії та швидше направляти кошти на найбільш пріоритетні напрямки відновлення міської інфраструктури».

Також Ломако пропонує, щоб міста США припинили партнерські відносини з російськими та білоруськими містами та направили ці зв‘язки в Україну

«Наприклад, у Філадельфії є досі побратим Нижній Новгород. Пропоную замінити його на Чернігів! Попросив Труді передати цю ініціативу місцевій владі», – зазначив секретар міської ради.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW