У США виступили за зупинку Запорізької АЕС на час бойових дій



У Білому домі підтримують місію МАГАТЕ на ЗАЕС та закликають москву на створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. Але в гіршому випаду радять тимчасово заглушити реактори Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Там вважають, що це буде найбезпечнішим і найменш ризикованим рішенням у короткостроковій перспективі.

Про це повідомив координатор Ради національної безпеки при президенті США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу.

"Як ми вже багато разів говорили, атомна електростанція - невідповідне місце для бойових дій... Ми, як і раніше, вважаємо, що контрольоване відключення запорізьких ядерних реакторів було б найбезпечнішим і найменш ризикованим варіантом у найближчій перспективі", - сказав він.

В Держатомрегулюванні ніяк не відреагували на ідею США. Але раніше там повідомляли, що припинення роботи станції може бути ризикованою. Адже зупинка всіх енергоблоків ЗАЕС із втратою нею всіх джерел електроживлення може призвести до ситуації, аналогічної аварії на японській атомній станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

"Однак, якщо катастрофа у Японії відбулася через природні катаклізми, то на Запорізькій АЕС це може статися через злочинні дії та наміри окупаційних військ Російської Федерації", - заявляють у відомстві.

Там підкреслили, що АЕС повинна мати постійне електроживлення для безперебійного забезпечення власних потреб – охолодження ядерного палива в активних зонах реакторних установок та охолодження відпрацьованого палива у басейнах витримки, підтримки систем контролю та управління. Ці потреби забезпечуються або за рахунок працюючих енергоблоків, або за рахунок зовнішнього енергоживлення.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW