ВІННИЧАНИ МОЖУТЬ ПРОЙТИ ТЕСТУВАННЯ НА ВСІ ВИДИ ГЕПАТИТУ У БУДЬ-ЯКОМУ ЦПМСД МІСТА



Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини, медикаменти та аутоімунні захворювання. Розрізняють п’ять основних типів: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. До прикладу, гепатитами A та Е можна заразитись під час вживання інфікованої їжі або води. А ось гепатити В, С та D передаються через пошкоджену шкіру або слизову оболонку під час контакту. Тобто, заразитись можна під час нанесення татуювання, пірсингу, манікюру, медичних маніпуляцій, переливання крові, при передачі від матері до дитини, статевим шляхом, під час вживання наркотиків ін’єкційно або інтраназально або ж побутовим шляхом (наприклад, використання леза для гоління або зубної щітки інфікованої людини).

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви. Найбільш поширені прояви гепатитів:

Виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія; Нудота, блювання, діарея, болі в животі; Зміна кольору сечі та знебарвлення калу; Пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер; Підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Для того аби вберегти себе від гепатитів потрібно дотримуватись такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни тощо.

Важливо зробити правилом періодичне тестування на гепатити. Також варто подбати про здоров’я власних дітей і зробити щеплення згідно з Національним календарем щеплень. Першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу — у 2 місяці, третю — у 6 місяців.

«У всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста Вінниці можна безкоштовно зробити «швидкі тести» на найбільш розповсюджені типи вірусного гепатиту В та С, при необхідності отримати направлення на подальше дообстеження та лікування, а також провести імунізацію , – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Важливо відповідально ставитись до свого здоров’я та щорічно проходити профілактичні огляди та скринінгові тестування».

Джерело: https://today.vn.ua/



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW