У Чернівцях розповіли, куди та як переселяють ВПО зі шкіл та дитсадків



Наближається початок нового навчального року, тому переселенцям, які жили у 2022 році у Чернівецьких школах та дитсадках, шукають нове житло.

22 серпня у Чернівецькій міськраді відбулася пресконференція стосовно нового навчального року. Під час неї розповіли прокоментували стосовно закладів, де перебувають внутрішньо переміщені особи. Повідомили, що якщо вони мають придатні укриття, то переселенців переміщатимуть до тих закладів, які не мають укриттів чи їх укриття у неналежному стані. Зараз в школах проживають 422 людини. Залишалося перемістити людей з шести таких закладів.

На пресконференції 26 серпня міський голова Роман Клічук також прокоментував цю тему. За його словами, 70% переселенців із розумінням віднеслися до необхідності переїхати. Людей почали попереджати заздалегідь, коли надійшло відповідне розпорядження від Міністерства освіти звільнити навчальні заклади від внутрішньо переміщених осіб та військових структур. Тому у Чернівцях переселенцям допомагали шукати гуртожитки, частково вони переїхали в квартири чи будинки.

"Ми шукали разом (прим. житло для переселенців) спільно з райадміністрацією, з громадами поруч. Багато переселилися в будинки, які були вільні в селах. Тобто всі шукали. Певно, є одиниці, які не захотіли, тому що їм зручно. З ними було складніше. Але ми говорили, зустрічалися"

Зазначимо, що 20 липня 2022 року міністр освіти Сергій Шкарлет у себе в Telegram написав стосовно підготовки шкіл в умовах війни та проживання в них переселенців: 

"Обговорили питання розміщення ВПО в закладах освіти. У разі початку навчального року в очній або очно-дистанційній формі, заклади вищої, фахової передвищої, професійно-технічної та загальної середньої освіти повинні створити умови для проведення освітнього процесу, облаштувати аудиторії та надати можливість студентам поселитися в гуртожитках.

Саме тому питання проживання внутрішньо переміщених осіб у приміщеннях і гуртожитках закладів освіти потребує невідкладного вирішення за участю військових адміністрацій, які мусять забезпечити їхнє переселення в інші безпечні місця. Маємо цілковиту взаємодію з ЦОВВ, військовими адміністраціями та освітянами"

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новини Чернівців)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news0372



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW