"Білий квиток" не звільненяє від мобілізації: кого і куди можуть призвати



Після того, як президент підписав відповідне розпорядження про загальну мобілізацію, стандартні умови призову на службу до армії змінилися. Ті, хто вважалися непридатними і мали "білий квиток", можуть отримати повістку й піти захищати Україну.

Про це повідомив адвокат Дмитро Ципліцький "Телеграфу".

"Білий військовий квиток видається громадянам, непридатним до служби за станом здоров'я. Але не все так просто, "білий колір" ще не означає звільнення від мобілізації", — зауважив адвокат.

Існують так звані категорії "білого квитка":

1. Категорія "В" (обмежена придатність). Передбачає наявність певних захворювань, виявлених військово-лікарською комісією та підтверджених при подальшому обстеженні. Наприклад, кишкові інфекційні хвороби, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні геморагічні гарячки, вірусні інфекційні хвороби з ушкодженням шкіри та слизових оболонок, гельмінтози, педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних хвороб.

Призовники з такою категорією мають протипоказання для військової служби в мирний період та зараховуються в запас. А от у воєнний час такі пацієнти вважаються обмежено придатними.

2. Категорія "Г" (тимчасова непридатність). Призовники даної категорії отримують відстрочку від служби в армії, яка в свою чергу залежить від серйозності захворювання і може становити від 6 до 12 місяців. Ця категорія присвоюється після гострих хронічних захворювань, травм, операційних хірургічних втручань, порушення функціональності опорно-рухового апарату.

3. Категорія "Д" (повна непридатність) – призовники, які взагалі не можуть перебувати на обліку військової підготовки і повністю звільняються від служби в силових структурах. У цьому випадку йдеться про такі захворювання, як туберкульоз важкого ступеня, ВІЛ, сифіліс, шкідливі пухлиноподібні нарости, важка ступінь цукрового діабету, шизофренія, епілепсія, даунатізм або розумова недостатність, а також істотні відхилення функціональності зорового і слухового апарату, бронхіальна астма, виразка органів шлунково-кишкового тракту, дефекти розвитку або повня відсутність верхніх чи нижніх кінцівок, відсутність життєво важливих органів. На отримання білого квитка можуть розраховувати і наркозалежні.

Загалом, "білий" квиток означає категорію придатності громадянина до служби й до мобілізації залежно від виду та ступеня захворюваності особи. Придатність згідно з видом та ступеню захворюваності визначає лише Військово-лікарська комісія. 

ВЛК визначаються такі типи обмеженості до служби:

  • Обмежено придатний до військової служби;
  • Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

В умовах воєнного стану особи, "обмежено придатні до військової служби" та "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час", можуть бути призваними під час мобілізації.

Звільняються від мобілізації лише ті громадяни, які мають "білий квиток" категорії "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Рішення про тимчасову непридатність вдається на період, необхідний для повного відновлення організму, але більше ніж рік. Після цього необхідно знову пройти медичну комісію і підтвердити свій статус.

Обмежено придатні до військової служби та непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у воєнний час, можуть служити у частинах забезпечення, військкоматах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Як відомо, чоловіків з "білим квитком" не беруть у десантно-штурмові війська, морську піхоту та плавсклад.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW