Катастрофа на ЗАЕС – продуманий фарс чи справжній план путіна?



Ситуація навколо найбільшої в Європі атомної електростанції в місті Енергодар викликає дедалі більшу тривожність в суспільстві. У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували розвиток ситуації навколо Запорізької АЕС, що свідчить про  безвідповідальну мілітаризацію території станції, яка ставить під загрозу глобальну ядерну безпеку, передає редакція. 

У разі аварії на ЗАЕС радіаційне ураження торкнеться території  України, Польщі, Білорусі, країн Балтії та безпосередньо рф.

росіяни організували на території ЗАЕС склад боєприпасів та військову техніку, при цьому продовжуючи обстрілювати станцію. Систематичні обстріли росіянами території станції порушують практично всі компоненти ядерної безпеки, включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомного об’єкту, функціонування систем безпеки та захисту, штатних та зовнішніх джерел живлення.

Через обстріли під загрозою залишається система охолодження станції, пошкодження якої – прямий шлях до «нового Чорнобиля». 

5 серпня російські загарбники пошкодили високовольтну лінію, кабелі зв’язку, дах, вікна і стіни в зоні сховища, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, 11 серпня було зафіксовано влучання поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання, істотно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. 

росіяни використовують територію АЕС не лише для розміщення та відпочинку військових, а й як військову базу для обстрілу українських міст. 

Керівник радіаційного, хімічного та біологічного захисту військ рф генерал-лейтенант кирилов погрожує зупинити роботу станції та вивести 5 та 6 енергоблоки ЗАЕС до «холодного резерву». При цьому, навіть мінімальна помилка загрожує вибухом реакторів. 

У Державній інспекції ядерного регулювання попередили, що повна зупинка всіх енергоблоків ЗАЕС може призвести до розвитку ситуації за “фукусімським сценарієм” – аварії в Японії, що сталася 2011 року.

Українська розвідка отримала нові підтвердження інформації щодо підготовки окупантами провокації на території Запорізької АЕС. Зокрема, окупанти наказали зменшити кількість персоналу на станції та евакуювали співробітників “Росатому”.

Український персонал станції багаторазово сигналізував про необхідність екстреного приїзду інспекторів МАГАТЕ, але кремль всіма силами блокує приїзд місії для усунення загроз ядерній безпеці. Більше того, у МЗС рф цинічно відкидають пропозиції генсека ООН Антоніу Гутерреша щодо повної демілітаризації території навколо атомної станції.

Причини тяганини з міжнародним допуском до станції очевидні – росіяни побоюються констатації світовим співтовариством факту безвідповідальної мілітаризації території ЗАЕС, що ставить під загрозу глобальну безпеку. Адже у разі аварії на ЗАЕС радіаційна хмара зачепить не лише Україну, а й Польщу, Білорусь та країни Балтії. Найвищі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися у ближній зоні від джерела викиду радіусом 50-100 км у всіх напрямах від ЗАЕС. Значні концентрації радіонуклідів можуть досягти столиці України та Донбасу. 

Фактично кремль розгорнув нову сторінку історії тероризму, відкрито погрожуючи світові ядерною катастрофою. Адже російські окупанти вперше в історії перетворили цивільний ядерний об’єкт на військові цілі та місце для розміщення своєї армії. кремль фактично визнає неможливість досягти хоч якогось значного успіху у військових діях проти України без ядерного шантажу.

Порушуючи правила мирного використання атомної енергії, росія продовжує використовувати ЗАЕС як важіль впливу на Захід, щоб він змусив Україну піти на перемир’я з росією на вигідних для москви умовах. 

Також російські військові цілеспрямовано знищують інфраструктуру станції, щоб відімкнути її від енергосистеми України. Такі дії рф призведуть до знеструмлення південних регіонів України та ускладнять енергозабезпечення її мешканців. 

Проте побудова держави на основі ядерного шантажу цілого світу не має жодної історичної перспективи, оскільки вона лише мобілізує ще більше глобальних зусиль для протистояння терору. У світі формується антиросійська коаліція з щонайменше 42 країн, які закликали росію вивести своїх військових із Запорізької АЕС, наголошуючи, що їхнє перебування там створює загрози для безпечної роботи станції.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW