Створено кризовий штаб для цілодобового моніторингу ситуації на ЗАЕС: радіаційний фон станом на ранок



На базі «Енергоатому» створено кризовий штаб для цілодобового моніторингу ситуації на ЗАЕС. До нього  увійшли всі сили рятувальників, поліцейських та представників місцевої влади. Вони реагуватимуть відповідно до загрози. Він працюватиме 24 на 7 та проводитиме онлайн моніторинг ситуації навколо Запорізької АЕС, передає редакція. 

Кризовий штаб в межах робочої поїздки відвідав Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. Він провів розширену нараду із керівниками центральних і місцевих органів влади щодо ситуації навколо Запорізької АЕС.

Нарада відбулася за участі керівника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, заступників голови, представників ГУ ДСНС України в Запорізькій області, профільних Департаментів ЗОВА та керівництва міста Запоріжжя. А також Міністра енергетики України, та Голови «Енергоатому». 

Присутні обговорили ситуацію, яка склалась навколо Запорізької атомної електростанції й перевірили готовність усіх служб, сил і засобів до можливих загроз. 

"Коли ми вперше зустрілися з захопленням станції, а на станції, нагадаю, була охорона з Національної гвардії, і фактично ніхто не міг прогнозувати, що з танків будуть стріляти російські війська по блоках ЗАЕС. Це відбулося вперше в нашій історії спостереження за ядерними об’єктами. Ми розуміємо, що маємо справу з державою-терористом, а відповідно, вся відповідальність наразі за те, що відбувається на станції, лежить на рф", – повідомив очільник МВС.

ЗАЕС – найбільша атомна станція в Європі. Органи системи МВС України готуються до різних сценаріїв. Міністр енергетики України Герман Галущенко запевнив, що все, що зараз відбувається – це класична ознака ядерного тероризму.

За словами очільників, наразі на станції перебувають близько 500 озброєних солдатів армії рф, які розмістили там важку техніку, а саме майже 50 одиниць: БМП, військові Урали, танки.

На думку голови «Енергоатому» Петра Котіна, один з ймовірних сценаріїв – від’єднання Запорізької ЗАЕС від української мережі, яка в результаті не зможе працювати. 

Що саме погане, то останні 2-3 тижні вони загнали техніку до машзалів енергоблоків №1 та №2. Фактично це означає, що енергоблок заміновано, бо ми думаємо, що у вантажівках є вибухівка і інший вибуховий матеріал і зброя. 

У зв‘язку із ситуацією, що відбувається навколо Запорізької атомної електростанції, а також можливим здійсненням терористичного акту військами рф, протягом дня, на території Дніпра будуть проводитись роботи спеціального пересувного автомобіля радіаційної та хімічної розвідки важкого типу ДСНС України. 

На території міста буде здійснено заміри та моніторинг радіаційного забруднення. Автомобіль здійснює роботу в межах повсякденної діяльності.

Радіаційний фон станом на 08.00 годину 18 серпня 2022 року

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення. 

Станом на 08.00 годину 18.08.2022 року гама - фон становить:

  • м. Запоріжжя - 12 мкР/год;
  • м. Бердянськ - 12 мкР/год;
  • м. Енергодар - 8мкР/год;
  • м. К-Дніпровська - 10 мкР/год;
  • м. Оріхів - 12 мкР/год;
  • м. Токмак - 12 мкР/год;
  • м. Василівка - 10 мкР/год;
  • смт.Михайлівка - 7мкР/год

та є таким, який не перевищує властивий для цих територій природний фон.

Щодо можливих реакцій від міжнародних організацій, очільники наголосили, що чекають на неї з перших днів силового захоплення станції.

Ми з перших днів говоримо про те, що має бути реакція міжнародних організацій. Насправді питання в тому, що до місії, зараз вона широко обговорюється, має бути залучення військових експертів ООН, бо на сьогодні питання вже пов'язано з військовими, після того, що там наробили. Ми сподіваємося, що ця можлива місія на станцію зможе певним чином зупинити ту зухвалість, яка там відбувається, але розраховувати на розумову поведінку з боку росіян важко, - сказав Герман Галущенко.

Зокрема Енергоатом наполягає, щоб на Запорізьку АЕС направили безпекову місію. ООН, МАГАТЕ і світова спільнота мають вжити всіх необхідних заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку атомну електростанцію. На цьому наголосили представники ДП «НАЕК «Енергоатом» під час оглядової конференції країн – учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Зокрема, було наголошено, що місія повинна відбутися у чіткій відповідності до українського національного законодавства, через території, підконтрольні Україні, та з повною повагою до міжнародного права. А її головним результатом має стати виведення російських військових і персоналу Росатома з самої ЗАЕС та з міста-супутника Енергодар.

Під час візиту до Запоріжжя очільники ознайомилися з роботою спеціального пункту, проведення радіаційної розвідки, роботою мобільного консультаційного пункту з навчання та інформування населення.

Також вони побачили можливості унікальної для України спеціальної машини, що здійснює моніторинг хімічного та радіаційного забруднення навколишньої території.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW