У Запорізькій області окупанти маніпулюють працевлаштуванням безробітних на тимчасово окупованих територіях



Окупаційна влада Мелітополя через підконтрольні ЗМІ та Telegram-канали розповідає, що безробітні мешканці можуть отримати достойну оплату праці на суспільно-корисних роботах. Виплати організовує місцева влада у рублях. «Перевірено.Запоріжжя» розбиралося, якими насправді є ці виплати і яка ситуація з роботою на окупованих територіях.

Так, в Telegram-каналі окупаційної влади «Типичная Акимовка» ще 5 серпня з’явилося повідомлення про відновлення роботи Якимівської служби зайнятості і оплати громадських робіт. «Центр зайнятості населення розпочинає роботу з безробітними. Зарплата, зайнятим на громадських роботах, нараховуватиметься з розрахунку 1000 рублів за робочий день або 20 000 рублів (12 204 гривні, - прим.ред) за місяць», - говориться у дописі. До цього у цій же “Типичной Акимовке” мова йшла про те, що мелітопольські безробітні вже отримують ці гроші. 

Ніяких деталей щодо кількості безробітних, кількості і якості вакансій, а також опису до роботи, яку в одному пості вони називають “громадські”, а в іншому “суспільно-корисні”, в яких задіяні мелітопольські і якимівські безробітні,  не уточнюється. 

В іншому пості на цьому ж каналі кількома днями раніше було сказано, що «росія підтримує наших жителів соціальними виплатами в розмірі 10000 рублів, але такі виплати не отримують безробітні» і просили сильно засмучуватись, бо «робота на території зараз є, список вакансій великий». Він настільки великий, що на “офіційному каналі” окупантів з вакансіями “Трудоустройство для жителей Мелитопольского района” є аж 4 варіанти працевлаштування: санітар в Якимівський морг, банківський працівник в підсанкційний російський «Промсвязьбанк», вчитель до місцевої школи з приміткою *три курси педуніверу, а також пекар в супермаркет.

В Telegram-каналі окупаційної влади «Адміністрація города Мелітополя» 2 серпня також повідомили про роботу для безробітних, але не громадську, а  суспільно-корисну. Роботи пропонують проходити на комунальних підприємствах «Чистота» і «Жилмасив» Мелітопольської міської ради  і від кількості відпрацьованих днів максимальні виплати можуть становити близько 20 тисяч рублів (12,2 тисячі гривень). У дописі також є номер телефону Центру зайнятості,  за яким можна звертатися, з кодом Росії( +799). Ми телефонували за цим номером в різний час, але нам так і не вдалося додзвонитися, бо ніхто так і не взяв слухавку.

В Запорізькому обласному центрі зайнятості кажуть, що насправді центри зайнятості і не припиняли роботи з безробітніми, а мелітопольці, які встали на облік, продовжують отримувати допомогу по безробіттю від України. У центрі зайнятості вперше чують про суми виплат на суспільно-корисних роботах в 20 тисяч рублів, але коментувати ситуацію по безробітним у Мелітопольському районі, що є тимчасово окупованим, не можуть. «Люди, які перебувають на обліку в Мелітопольському центрі зайнятості, є нашими клієнтами і отримують допомогу по безробіттю. Інформації про суспільно-корисні роботи в Мелітополі у нас немає і ми нею не володіємо, бо подібне фінансується вже не нашими коштами», - повідомила начальниця відділу по роботі з роботодавцями Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Заліпяцька.

Зауважимо, “громадські” і “суспільно-корисні” роботи - це не одне й теж. Суспільно корисні роботи спрямовані на відновлення інфраструктури громади та її безпеки. Громадські роботи організовують для забезпечення економічної, соціальної та екологічної користі громади. Громадські роботи організовує місцева влада із залученням на добровільних засадах роботодавців, а рішення про суспільно-корисні роботі затверджується військовим командуванням, а не центром зайнятості.

«Суспільно-корисні роботи – це новий напрямок і вони будуть проводитися після відповідного рішення військового командування. Поки такого рішення [на підконтрольній Україні території] немає. Служба зайнятості буде тільки долучатися до цього, бо безробітні, які перебувають у нас на обліку, студенти, працівники різних підприємств можуть бути залучені до цих робіт. Ці роботи мають бути оплачуваними – не менше ніж мінімальна заробітна плата (в Україні це 6500 гривен)», - прокоментувала Тетяна Заліпяцька.

Згідно російського законодавства, заробітна плата за участь у суспільно-корисних роботах встановлюється у розмірі не нижче мінімального розміру оплати праці (на 1 червня 2022 року 15279 рублів). Такі роботи пропонують лише тим людям, які не мають права на допомогу по безробіттю і, водночас, користуються послугами соціальної допомоги.  Про кількість таких людей на тимчасово окупованих територіях немає достовірної інформації.

Цікаво, що нова керівниця дконтрольного  окупантам центру зайнятості в Мелітополі Ірина Дяченко в інтерв’ю «Комсомольскій правді»  29 липня взагалі не згадує про суспільно-корисні роботи, але каже, що поки лише п'ять роботодавців дали згоду на укладення договорів про проведення оплачуваних тимчасових громадських робіт на 42 робочих місця.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061.ua і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW