З 1 серпня запроваджено відпуск антибіотиків за електронним рецептом



Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні.

Так з 1 серпня 2022 року в разі наявності технічної можливості у зареєстрованого в електронній системі охорони здоров’я (далі – система) суб’єкта господарювання, який провадить господарську діяльність з медичної практики, аптечного закладу рецепти на рецептурні лікарські засоби, що належать до антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування, класифікуються за кодом АТХ (анатомо-терапевтично-хімічним) – J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України та підлягають відпуску за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, виписуються через систему (далі – електронний рецепт).

Електронний рецепт виписується на одне найменування антибактеріального лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою такого лікарського засобу. Строк дії електронного рецепта становить тридцять календарних днів з дати його виписування.

У випадку виписування електронного рецепта на антибактеріальний лікарський засіб пацієнту надається інформаційна довідка в паперовій формі, що сформована системою та містить, зокрема, відомості про номер виписаного електронного рецепта, код підтвердження, дату виписування електронного рецепта, а також інформацію про виписаний лікарський засіб. Інформаційна довідка засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря, який виписав електронний рецепт.

При цьому відпуск за паперовим рецептом також дозволений. Протягом перехідного періоду (до 01.01.2023 р.) аптечний заклад має підготуватися до повноцінного переходу на відпуск рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом.

Передбачається, що на час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості, у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг, фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики.

Волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта.

Антибіотики можуть відпускатися без рецептів з аптечних закладів, розміщених у межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Пацієнт, за наявності у нього відповідних показів, зможе отримати рецепт у будь-якого лікаря незалежно від наявності у нього декларації із сімейним лікарем. Однак, пацієнт повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) (обовʼязково для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виняток – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта). Українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

За інформацією

Управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW