Запорізька АЕС в Енергодарі повністю вийшла з-під контролю, – глава МАГАТЕ



Запорізька АЕС в місті Енергодар – найбільша атомна станція Європи. Її російські війська захопили ще на початку березня. Наразі ситуація там з кожним днем стає дедалі небезпечнішою. Спеціалісти побоюються, що оскільки ланцюжок постачання обладнання і запасних частин на станцію перерваний, це може призвести до серйозних ускладнень в її роботі.

Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в інтерв'ю Associated Press.За його даними, на станції "було порушено всі принципи ядерної безпеки" і вона "повністю вийшла з-під контролю".

Спеціаліст сказав, що є парадоксальна ситуація, коли АЕС контролює росія, але український персонал і далі здійснює всі операції. Такий підхід призводить до "неминучих моментів суперечок і передбачуваного насильства".

"Всі принципи ядерної безпеки були порушені. На карту поставлено надзвичайно серйозну і небезпечну справу", – заявив Гроссі.

Глава МАГАТЕ наполягає на необхідності термінової перевірки безпеки на станції. Але для цього йому та його команді потрібен захист, щоб дістатися АЕС, і співпраця рф та України.

На його думку, досвід таких місій МАГАТЕ на Чорнобильську АЕС наприкінці квітня засвідчив, що вони можуть бути "дуже ефективними" і сприятимуть "запобіганню ядерній катастрофі".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW