Музика в операційній змінилась на сигнали сирен та тривог: як оперують під час війни нейрохірурги Дніпропетровщини



Розпочалася сто п’ятдесят девʼята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. За цей період змінилося життя кожного українця. Збройна агресія рф змусила змінити налагоджені процеси у всіх сферах життя. Зокрема більшість медичних установ почали більше надавати допомогу пораненим захисникам та потерпілим від ворожих атак. Планові операції перестали бути такими. 

Редакція розкаже як змінився ритм роботи нейрохірургів Дніпропетровщини. 

Один із поважних і кваліфікованих представників цього напрямку на Дніпропетровщині розповідає, що пухлини, які розташовані в самому центрі мозку, та тісно пов’язані з життєво важливими його структурами та судинами, відносяться до складних з хірургічної точки зору пухлин.

Такі пухлини – справжній виклик для нейрохірурга.

Центр церебральної нейрохірургії однієї з лікарень в Дніпрі – місце, де людей позбавляють від таких «монстрів». Пухлини не можуть чекати закінчення війни, вони ростуть доти, поки живе людина. Тому їх потрібно видаляти негайно.

Завдяки підтримці адміністрації лікарні, Обласної Ради, волонтерів та просто небайдужих людей у медичних фахівців є все необхідне для цього обладнання. В лікарні воно все в одиничному екземплярі, тому лікарі оберігають його, як зіницю ока. Це і операційний мікроскоп, і біполярна коагуляція, і ультразвуковий аспіратор, і найсучасніший хірургічний мікроінструментарій.

Кількість пацієнтів, що потребують таких високотехнологічних втручань, з кожним днем зростає. Їдуть до лікарні не лише з міста та області. Лікарня стала другим домом для тимчасово переміщених осіб з такими недугами з Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської області та інших куточків нашої країни.

Лікарь відмічає, що змінилось в їх роботі з приходом повномасштабної війни в Україну. 

Дві основні відмінності:

  • В лікарні забули слово «планові операції». Лікарі оперують тоді, коли з’являється вільний проміжок часу між прийомом поранених та травмованих. Коли масово надходять цивільні чи військові поранені/травмовані і їх потрібно невідкладно оперувати, то нейроонкологічні операції переносяться на завтра чи післязавтра. І люди це розуміють, просто чекають.
  • Улюблена музика в операційній змінилась на сигнали сирен та тривог з динаміків магнітоли. В такі моменти не завжди просто зберігати спокій та концентрацію уваги. Але людина звикає до всього, так само звикає і оперуючий нейрохірург. В голові повторюється фраза «Витримка – наша головна зброя». Непотрібних емоцій та хвилювань не має, оскільки в лікарських руках мозок і відповідно життя людини.

На фото представлена велетенська пухлина, яку лікарі видалили. Пухлина доброякісна, видалена повністю. Пацієнтка в задовільному стані переведена до відділення для продовження лікування. Сама хвора та її родичи сподіваються на тривале та щасливе життя в майбутньому.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW