Шахрайства у рейтингу майнових злочинів на Хмельниччині



Олександр Радченко: Шахрайства під час війни набули особливого розповсюдження та цинізму — для зловмисників немає нічого святого 

Шахрайства у рейтингу майнових злочинів, які фіксуються поліцією, уже давно посіли лідируючі позиції. Сукупний збиток від шахрайських дій, зареєстрованих в області з початку цього року, складає понад 14 мільйонів гривень. Про це розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області Олександр Радченко.

Оренда неіснуючих помешкань

Шахраї дуже швидко реагують на будь-які зміни в суспільстві, особливо — у соціальній сфері, і використовують це для власної наживи, — розповідає полковник поліції. — Для прикладу, коли з початком активної фази бойових дій на Хмельниччину масово почали приїжджати переселенці і з’явилися проблеми з орендою житла, одразу поширеною стала шахрайська схема зі здачею квартир.

Шахраї тиснули на психіку своїх жертв фразами на зразок «у нас черга з бажаючих винайняти квартиру, але якщо ви зробите передплату, то забронюємо помешкання за вами». І це змушувало людей, які і так перебували у стресовому стані, приймати поспішні рішення та перераховувати зловмисникам значні суми коштів за житло, яке вони бачили лише на картинках з інтернету. Одна з жертв шахраїв перерахувала за неіснуючу квартиру 37 тисяч гривень в якості оплати за оренду на кілька місяців наперед.

Тут одразу слід сказати, що якщо орендодавець у будь-який спосіб уникає особистої зустрічі, не хоче показувати квартиру в живу, але при цьому наполягає на передплаті, — це має стати сигналом, щоб замислитися і не робити необдуманих вчинків. Адже маємо чимало фактів, коли люди оплачували оренду житла, долаючи сотні кілометрів приїжджали на місце, а такої вулиці та будинку навіть в природі не існувало.

Купівля та продаж товарів і інтернеті

Ще один різновид шахрайств, які з’явилися у період війни, пов’язаний з купівлею і продажем військової амуніції. Схожа ситуація була у період пандемії, коли попит на медичні товари перевищував пропозицію, і цим часто користувалися шахраї. Саме такого роду злочини свідчать, що для шахраїв не існує нічого святого і вони спекулюють на людській біді та розпачі. Схема у таких випадках надзвичайно проста: зловмисники розміщують в інтернеті оголошення про найпопулярніші товари збирають з покупців кошти по передплаті і зникають зі зв’язку. Наприклад, коли в країні почались проблеми з пальним, зловмисники швидко відреагували на ситуацію, і вигадали новий спосіб легкої наживи, пропонуючи людям придбати або неіснуючі, або недійсні талони на пальне за більш вигідною ціною.

До речі, продавці теж нерідко стають жертвами шахрайських схем. Зловмисники створюють фіктивні квитанції та повідомлення про надходження коштів на рахунок продавця, спонукаючи його відправити коштовний товар.

Загалом, саме ці способи обману і зловживання довірою є найпоширенішими.

Ваш родич у біді

Останнім часом трохи рідше, але все ще зустрічається шахрайська схема під умовною назвою «ваш родич у біді». Її суть полягає у тому, що до потерпілого телефонує шахрай під приводом лікаря (поліцейського, адвоката, слідчого) і повідомляє, що близька людина або потрапила у ДТП, або має великі неприємності, для вирішення яких негайно потрібні гроші. Зазвичай на таку вудку потрапляють люди похилого віку, які готові віддати усі заощадження за порятунок рідних. Нещодавно над одним з таких шахраїв уже відбувся суд. Слідчі з’ясували, що сам він з метою вчинення злочинів прибув на Хмельниччину з так званої ЛНР, а його напарник, який обдзвонював потерпілих, продовжував відбувати покарання у виправній колоній на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Дзвінки від псевдобанкрів

Не втрачають актуальності і дзвінки від «псевдобанкірів» — осіб, які представляються працівниками різних банків і повідомляють про спробу несанкціонованого втручання в банківські рахунки жертви. У ході розмови вони або пропонують особі перейти за посиланням, після чого з карток зникають гроші, або ж виманюють персональні дані, паролі і згодом знімають заощадження.

До речі, в цьому напрямку шахраї постійно вдосконалюються. З’явились випадки, коли вони перш, ніж зателефонувати жертві, створюють у різних месенджерах аккаунти з фотографіями справжніх банківських працівників в уніформі. Такі дзвінки ще більше збивають з пантелику людей, адже вони бачать на екрані реального представника банку і не зразу запідозрюють обман.

Найдієвіше правило безпеки у таких випадках — покласти слухавку і перетелефонувати у ваш банк за офіційним номером, зазначеним на банківській картці.

Зламування аккаунтів у соцмережах

Ми живемо в епоху соцмереж, тож шахраї не залишили поза увагою і цей спосіб комунікації. Зламуючи ненадійно захищені аккаунти, вони починають розсилати друзям своєї жертви повідомлення з проханням терміново позичити кошти на лікування, погашення кредиту у банку тощо. В даному випадку не поспішайте перераховувати гроші на допомогу. Краще зателефонуйте і поцікавтеся у друга особисто, чи дійсно у нього є проблеми. Якщо він не бере слухавку, зв’яжіться з його родичами, спільними друзями, але в жодному випадку не біжіть одразу перераховувати гроші.

Відповідальність шахраїв— В поточному році ми притягнули до відповідальності 38 осіб. Загалом з початку року маємо близько трьох сотень відкритих кримінальних проваджень по шахрайствах, — розповідає заступник начальника ГУНП, який також є куратором слідчих підрозділів області. — Встановлення особи шахрая та його затримання — процес доволі непростий і не такий швидкий, як і нам, і потерпілим хотілося б. Адже сьогодні левова частка шахрайств вчиняється за допомогою мережі інтернет та засобів мобільного зв’язку, тобто зловмисник може знаходитись у будь-якому куточку країни або і навіть за кордоном.

Так, в процесі розслідування деяких злочинів наші слідчі та оперативники з’ясували, що злочинний слід веде до одного з міст російської федерації, де діє величезний шахрайський кол-центр. Саме звідти телефонували багатьом нашим потерпілим і ошукували їх. Звісно, що у цій ситуації ми поки що безсилі, бо не можемо затримати зловмисників на території ворога.

Тому просимо громадян бути надзвичайно обачними, особливо коли продавець, покупець чи орендодавець з інтернет-мережі наполягає на передоплаті.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW