На Хмельниччині планують створити хаби для переселенців з Луганщини



Створення комфортних умов проживання для переселенців, релокація бізнесу та створення ВПО-хабів на території області. Такі питання обговорили у Хмельницькому представники луганської та хмельницької влади під час Форуму «Три Ре: релокація, реінтеграція, ресоціалізація». Проведення заходу ініціювали представники луганської влади спільно з громадською організацією «Громадська ініціатива Луганщини» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відносно мирні території нашої держави почали приймати внутрішньопереміщених осіб. Якщо в перші місяці основні зусилля приймаючих громад були кинуті на забезпечення базових потреб українців, то сьогодні вже йде мова про довгострокове планування, каже голова громадської організації «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кіріллова: «Потрібно думати про те, як влаштовувати дітей у садочки, влаштовувати дітей до шкіл, отримувати медичне обслуговування, шукати постійно житло, роботу, тощо».

На Хмельниччині зараз проживає понад вісім тисяч внутрішньопереміщених осіб з Луганщини. З них дві з половинною тисячі знайшли тимчасовий прихисток в обласному центрі. Однією з головних проблем переселенців - відсутність житла, каже речниця голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Яна Любимова: «Термінового вирішення потребує, на сьогодні, проблема житла. Вона актуальною є вже вісім років. Там, де людина відчуває, що є її дім, вона може безпечно інтегруватись. І питання житла сьогодні є знову гострим».

Під час заходу керівники місцевих громад Луганщини виступили з ініціативою створити на території області хаби, де б луганчани мали змогу отримувати необхідну гуманітарну допомогу та консультації.

«Основне завдання, через яке ми тут – це відкриття хабу, який буде не тільки займатись матеріальною чи гуманітарною допомогою, але й виконувати інші соціально-психологічні, юридичні консультації», - говорить керівник Гірської військово-цивільної адміністрації в Луганській області Олексій Бабченко.

Як сказала керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міськради Юлія Сабій, створення подібних хабів для внутрішньопереміщених осіб має покращити розуміння потреб вимушених переселенців.

«Саме ці представництва і ці громадські волонтерські фонди дають нам правильне розуміння комунікації й конкретики в організації і єднання з внутрішньопереміщеними особами», - каже Сабій.

Представники Хмельницької обласної влади кажуть: сумісна робота внутрішньопереміщених організацій із представниками приймаючої сторони дають розуміння подальшої координації роботи.

«Саме такі формати, вони потрібні, і для координації роботи громад, які зараз приймають внутрішньопереміщених осіб, і для органів виконавчої влади, обласної ради. Для розуміння яким чином найкраще допомогти проінтегрувати переселенців, які зараз розміщуються у Хмельницькій області», - розповів заступник голови Хмельницької облради Валентин Сокалюк.

Під час Форуму підприємці з Луганщини презентували й свої бізнес-ідеї у сфері будівництва житла для переселенців, а також сервісу з оренди та спільного використання самокатів. Обидві сторони запевнили – цей форум лише початок співпраці луганських та хмельницьких громад.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW