Укриття в Чернігівських ТРЦ: де і як убезпечити себе



Після випадку з торговим центром у місті Кременчук, який був зруйнований внаслідок влучання російської ракети 27 червня, мешканців Чернігова почало особливо хвилювати питання безпечності відвідування торгових центрів. Великих ТРЦ у Чернігові два: «Голівуд» та «ЦУМ». Тому, аби дізнатися чи мають ці магазини елементарне укриття, де можна було б сховатися під час повітряної тривоги, ми поспілкувалися з адміністрацією цих двох закладів.

Верховна Рада має намір карати бізнес за ігнорування повітряної тривоги. Відповідний законопроект №7546 від 11 липня 2022 року з'явився на сайті Верховної Ради.

Так, документом передбачено покарання у вигляді штрафу, тюремного строку або виправних робіт за порушення законодавства у сфері цивільного захисту, скоєних в умовах воєнного стану:

· Штраф від 17 тисяч гривень до 51 тисяч гривень;

· Виправні роботи терміном до 2 років;

· Обмеження волі терміном до 3 років.

У разі повторного порушення або якщо воно спричинило загибель людей - покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Дійсно, держава вводить доволі жорсткі правила, але воно того варте, коли справа стосується безпеки та життя людей.

Торговий комплекс «Голівуд»

«У магазина є свої правила поводження під час повітряної тривоги. Сигнал про повітряну тривогу транслюється по внутрішньому радіо у всіх магазинах ТРЦ, у тому числі і у «Сільпо», після чого всіх відвідувачів просять пройти в укриття. Якщо люди не знають, як пройти в укриття, вони можуть запитати про це в будь-кого зі співробітників «Голівуду». Кожен з них при собі має схему того, як пройти в укриття. Нікого з ТРЦ ми не виганяємо. Люди самостійно вирішують, чи пройти в укриття чи залишити територію «Голівуду» до відміни повітряної тривоги, але всі магазини в нас закриваються і в сам ТРЦ нікого не впускають. В укриття можна потрапити з вулиці. Там охорона стоїть на вході і просить людей пройти спуститися. По закінченню повітряної тривоги магазини відновлюють свою роботу.» - прокоментувала адміністраторка ТРЦ "Голівуд" пані Катерина.

Укриття в Чернігівських ТРЦ: де і як убезпечити себе, фото-1, Марія Науменко

Марія Науменко

Укриття у торговому комплексі «Голівуд» до війни використовувалося як службовий вихід під час пожежі. Укриття має залізо-бетонну структуру з товщиною стін приблизно 1 м. Окрім цього, воно обладнане новітньою вентиляційною системою, тому потік свіжого повітря присутній постійно.

Укриття в Чернігівських ТРЦ: де і як убезпечити себе, фото-2, Марія Науменко

Марія Науменко

«У ТРЦ ми маємо два укриття. У кожне з них є по чотири входи та виходи: два на першому поверсі і два на другому. І додатково з кожного укриття є виходи на вулицю. Тому ми можемо використовувати наш пожежний вихід як елементарне укриття, обов'язковою якого є вихід на вулицю. Поки тривоги немає двері в укриття прикриті, але як тільки розпочинається тривога двері з вулиці відчиняються, щод могли і з вулиці зайти.»

Для всіх охочих в укритті розміщений кулер з водою та пластикові стаканчики. Вздовж стін розміщені зручні лавки та крісла. Також є в кожному укритті невеличка аптечка для надання першої медичної допомоги. У аптечці навіть є інструкція про те, як надавати першу допомогу.

Марія НауменкоМарія Науменко

За словами адміністрації «Голівуду», планується додати більше сидячих місць, щоб відвідувачі та працівники ТРЦ могли з комфортом перечекати повітряну тривогу.

Торгово-розважальний комплекс «ЦУМ»

«ТРЦ «ЦУМ» не має бомбосховища та спеціалізованого укриття, але найбезпечніше місце у ТЦ – це цокольний поверх (вхід з пр. Миру), куди під час тривоги можна спуститися та перечекати не знаходячись біля скляних вітрин.» - прокоментувала адміністраторка ТРЦ "ЦУМ" пані Марія.

Справа в тому, що «ЦУМ» від початку технічно не був обладнаний сховищем. Підвальне приміщення використовується для магазину «Сільпо» та інших. Але все ж вони знаходяться під землею, тому перебування там є цілком безпечним. На час повітряної тривоги всі магазини цокольного поверху закриваються. У працівників торгового центру завжди залишається вибір: перечекати повітряну тривогу тут чи направитися до найближчого укриття.

«Після повідомлення про настання повітряної тривоги ми дублюємо технічними засобами пожежної системи сповіщення, подаєм сигнал сирени. Крім того, персоналом ТРЦ та охороною додатково проводиться доведення до відвідувачів та працівників магазинів інформація та вимоги про виконання заходів евакуації.»

Отже, місця, де можна укритися в чернігівських ТРЦ є, хоча звісно такі приміщення не є від початку спроектованими бомбосховищами, бо до такої війни при проектуванні приміщень ніхто не готувався. В будь-якому випадку, питання безпеки залишається вибором і відповідальністю кожного з нас. Слід дотримуватись правил, не нехтувати сигналами тривоги і оперативно спускатися в укриття. А ще буде не зайвим, входячи до будь-якого великого торгівельного закладу, відразу розуміти, яким шляхом і де ви зможете з нього швидко вийти. I також не соромтеся звертатися до працівників ТРЦ з питаннями щодо безпеки та укриттів. Такі вже наші воєнні реалії. Бережіть себе!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW