Як новий курс гривні вплине на звичайних українців: пояснення НБУ



Зміна Національним банком офіційного курсу гривні до долара матиме вплив на звичайних українців залежно від того, як вони отримують доходи.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в телемарафоні "Єдині новини" 22 липня, передає Gazeta.ua.

"Для тих громадян, які отримують доходи в гривні, вартість життя дещо зросте через певне перенесення корекції обмінного курсу на ціни, на інфляцію. За нашими оцінками, це перенесення не буде значним – у нас інфляція набагато більше підвищується через ефекти війни на пропозицію товарів, на вартість логістики та товарів на світових товарних ринках", – сказав Ніколайчук.

У тих громадян, які продають свої товари та послуги на закордонних ринках і отримують надходження в іноземній валюті, еквівалент доходів у гривні зросте, зазначив Ніколайчук.

Він наголосив, що Нацбанку буде легше утримувати ситуацію на валютному ринку збалансованою, і це рішення в тому числі спрямоване на уникнення макрофінансової дестабілізації.

"Так само і для бюджету це рішення є досить вигідним, оскільки бюджет частину своїх доходів отримує від податків на імпорт. Розуміючи, що імпорт в гривневому еквіваленті зросте, його вартість, більшими будуть і доходи бюджету. Так само зараз уряд отримує значну частину свого фінансування у вигляді коштів від офіційних партнерів як кредити, гранти у валюті й у гривневому еквіваленті через наше рішення його можливості фінансувати дефіцит бюджету за рахунок зовнішніх ресурсів зростають", – додав Ніколайчук.

21 липня Національний банк України Національний банк України підвищив офіційний обмінний курс долара до 36,57 грн.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW