Маріо Драгі остаточно йде у відставку: що це означає для України



  • Прем’єр Італії отримував велику підтримку громадськості за урядову політику під час пандемії COVID-19.
  • Драгі став одним з ініціаторів санкційного тиску на Росію через повномасштабне вторгнення РФ в Україні, він допомагав отримати статус кандидата України на вступ до ЄС.
  • Уряд Італії ухвалив кілька пакетів збройної допомоги ЗСУ, у які увійшли міномети, ракети, бронетехніка, а також важка зброя.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі з другої спроби все ж офіційно подав у відставку. Це може призвести до кризи в країні, адже чинний уряд до виборів наступників має обмежені повноваження і не зможе ухвалювати рішення, в тому числі щодо військової допомоги Україні.

Заборона розповідає про можливі наслідки рішення голови італійського уряду.

Драгі склав повноваження: в Італії криза

Президент Італії Серхіо Маттарелла 21 липня 2022 року підтримав відставку прем’єр-міністра країни, пише La Stampa. Офіційну заяву той подав ще 14 липня, однак Маттарелла відхилив рішенням прем’єра. Це сталося після того, як «Рух 5 зірок» — найбільша партія в уряді країни — не підтримав економічний пакет подолання кризи вартості життя, яка посилюється в Італії. Це призвело до розколу коаліції. 

«Угода про лояльність, яка була основою мого уряду, зникла. Коаліційної єдності, яка підтримувала цей уряд з моменту його створення, більше немає», — пояснив своє рішення Драгі.

Уряд залишиться при владі для розв’язання поточних питань, а Маріо Драгі продовжить тимчасово його очолювати. 

Після офіційної відставки прем’єр-міністра, найімовірніше, Італію чекають дострокові вибори на початку осені, зазначає The Bloomberg. Це може створити багато нових проблем для економіки країни: згідно з конституцією, річний бюджет ухвалюють всередині осені. Але якщо вибори відбуватимуться у цей період, то переговори щодо бюджету на 2023 рік не встигнуть завершити у зазначені терміни. Крім того, відставка прем’єра може вплинути і на фінансову та оборонну допомогу Україні у війні проти РФ.

«Росіяни прямо зараз святкують те, що домоглися падіння ще одного західного уряду. Тепер я сумніваюся, що ми можемо надіслати зброю [в Україну]. Це одна з багатьох серйозних проблем», — вважає очільник МЗС Італії Луїджі Ді Майо.

Допомога Італії Україні

Навіть якщо уряд продовжить функціонувати, до виборів він матиме обмежені повноваження, серед яких і ухвалення рішень про поставки військової допомоги Збройним силам України.

Драгі став прем’єр-міністром Італії в лютому 2021 року та отримав широку популярність серед громадськості за урядову політику під час пандемії коронавірусу, зазначає Deutsche Welle. Він відомий як ефективний керівник Європейського центрального банку (єдиний фінрегулятор ЄС), його діяльність була сфокусована на подоланні боргової кризи єврозони.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ Драгі був одним із західних лідерів, які почали активно підтримувати Україну. Так, італійський прем’єр одним із перших запропонував ввести жорсткі санкції проти Росії та заморозити її валютні резерви. Він також підтримав кандидатуру України в ЄС. Обіцяв, що уряд Італії надасть фінансову допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури.

На початку березня Італія долучилася до списку країн, які надають Збройним силам України зброю. Так, за цей період українські захисники, серед іншого, отримали від країни: 

  • протитанкові комплекси «Мілан»;
  • зенітні ракети Stinger;
  • протитанкові ракети Panzerfaust;
  • міномети;
  • кулемети Браунінга та MG;
  • буксирувальні саморухомі гаубиці FH70;
  • бронетранспортери;
  • зенітні самохідні установки «Sidam 25» (чи вже доставили їх в Україну).

29 червня Італія анонсувала поставки Україні важке озброєння. Список є засекреченим, але, за даними Politico, до нього увійшли німецькі гаубиці Panzerhaubitze 2000.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW