Хтось залишається без житла через ракети, а ми через міську владу: полтавці не можуть заселитися в свої квартири



Полтавці, які придбали житло на вулиці Європейській, не можуть заселитися в свої квартири. Усі необхідні сертифікати про введення багатоповерхівки в експлуатацію вже є, але Полтавська міська рада не присвоює будинку адресу. Причина відмови – закінчився термін оренди земельної ділянки.

«Я інвесторка житлового комплексу «Європейський квартал». Мій будинок знаходиться за адресою Європейська 146. Будинок вже готовий, зданий в експлуатацію. У нас є сертифікат що це підтверджує. Але управління архітектури та містобудування Полтавської міської ради відмовляє вприсвоєнні адреси нашому будинку. В першу чергу ми звернулися до забудовника. Отримали відповідь, що компанія завчасно подала документи про присвоєння адреси і їм було відмовлено. Аргументовано це тим, що закінчився договір на оренду землі де розміщена багатоповерхівка. Цей договір міська рада не подовжує. Тобто, своєю бездіяльністю лишає нас без житла», - розповідає Аліса Коробова.

Цікаво, що термін оренди за договором закінчився, але компанія-забудовник досі користується землею та сплачує орендну плату. Останній платіж був внесений у червні 2022 року. Перешкод для отримання цих грошей міська рада не бачить чого не скажеш про присвоєння адреси новій багатоповерхівці.

Пані Аліса зазначає:

- Відповідно до закону про оренду землі, якщо орендар продовжує сплачувати кошти, то такий договір продовжується автоматично на той самий термін. Тим не менш, міська влада Полтави продовжує це ігнорувати. Тепер виходить, що 112 осіб з нашого будинку фактично залишились без житла.

Не присвоєння адреси призводить до того, що власники квартир не можуть оформити право власності. Відповідно їм не підключать усі необхідні комунікації (воду, газ і т.д.). Ремонти в тільки-но придбаних квартирах мешканці також починати фактично не мають права.

- Особливо ця ситуація мені дивна зараз. В країні війна, кожен допомагає чим може. Люди втрачають житло через ракети, а ми через міську владу, точніше через її бездіяльність. Це просто абсурд – будинок побудований, повністю готовий, є всі документи, але через формальність ми не можемо користуватися житлом за яке сплатили власні кошти.

Мешканці будинку написали колективне звернення до Полтавського міського голови з вимогою розглянути їх питання. Його підписали майже всі власники квартир у новій багатоповерхівці.

Валерій Пархоменко, перший заступник міського голови ситуацію пояснює так:

- Сьогодні ініціативна група звернулась до міської ради з проханням присвоїти їх будинку адресу. Ми можемо це зробити лише тоді, коли буде договір оренди земельної ділянки. Такий договір закінчився 24 березня 2022 року. 27 січня забудовник подав документи на продовження оренди. Дане питання включене в порядок денний сесії. Але із того моменту сесія не проводилась.

Далі пан Валерій каже наступне:

- У нас була одна сесія – 30 березня. І забудовник, якщо він знав про цю проблему, міг би подати питання щодо включення цієї ситуації в порядок денний. Тому це питання будемо вирішувати на наступній сесії. Далі слово за депутатами. Ми домовились з ініціативною групою, що дамо їм номера телефонів усіх депутатів і вони далі будуть координувати їх роботу. Ми на депутатів впливати не можемо – одні приходять на сесію, інші ні. Якщо проаналізувати усі земельні питання, то деякі фракції пів року за них не голосують взагалі.

Активісти передали звернення до міського голови. Налаштовані вони рішуче - якщо питання так і залишиться без розгляду, то будуть і надалі захищати свої права.

Дехто з власників квартир у новій багатоповерхівці переконаний, що такі перепони влаштовані через політичні мотиви. Генеральним підрядником в будівництві цього будинку є компанія «КВП», власником якої є Сергій Іващенко. Нагадаємо, що саме він був основним опонентом Олександра Мамая в боротьбі за крісло мера на минулих виборах.

Компанія-забудовник висловила схожу позицію. Їх звернення можна почитати тут.

Щоб оперативно стежити  за перевіреними новинами підписуйтеся на наш Telegram



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW