Можливий спалах коронавірусу восени: чи потрібно робити бустерну дозу вакцини



Не зважаючи на значне послаблення розповсюдження вірусу Covid-19 у зв′язку з несезонністю захворювання та зменшенням соціальної активності через воєнні дії, хвороба нікуди не зникла. Ризики захворіти досі є. У багатьох чернігівців дія сертифікату про вакцинацію або вже закінчилась або невдовзі має закінчитися. Про це має надійти повідомлення із застосунку Дія. Пункти вакцинації, які функціонували до війни, зараз не працюють. З цього приводу ми поспілкувалися з головним лікарем Чернігівської міської лікарні №2 Владиславом Кухарем та лікарем-пульмонологом Чернігівської обласної лікарні Іваном Тельновим.

«Потреба у вакцинації дійсно є, - наголосив Владислав Кухар, - вірус такий же небезпечний, як і був, але є певні фактори які відбилися на розповсюджені епідемії. Є певна ситуація, коли в період активних бойових дій захворюваності на коронавірус було менше. Це відбулося через те, що людей було менше в місті. Місця з великим скупченням людей були закриті.»

Можливий спалах коронавірусу восени: чи потрібно робити бустерну дозу вакцини, фото-1

За словами пана Владислава причина зниження кількості захворень в тому, що в місті великий відсоток вакцинованих. До того ж, велике значення мало відсутність громадського транспорту. Чернігівці стали менше перебувати у місцях великих скупчень людей. Все це стало причиною того, що коронавірус відступив.

«Аби отримати бустерну дозу вакцини, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Він детальніше про все розкаже.»

Справа у тому, що ті пункти вакцинації, які існували до війни, наприклад, у ТРЦ «Голівуд», більше не функціонують. Тому отримати бустерну дозу вакцини можна лише після особистого звернення до сімейного лікаря.

З приводу закінчення дії сертифікату про вакцинацію пояснив Іван Тельнов:

«При оновлені додатку «Дія» буде автоматичне продовження сертифікату. Якщо людина зробила дві дози, то їй потрібна третя, не зважаючи на те, коли було зроблено перші дві дози.»

Можливий спалах коронавірусу восени: чи потрібно робити бустерну дозу вакцини, фото-2, Іван Тельнов

Іван Тельнов

У застосунку "Дія" залишатимуться дані про зроблені вакцини після закінчення терміну дію сертифікату. Якщо у сертифіката сплив термін, і він зник із застосунку, є можливість замовити його знов — у розділі Послуги в застосунку.

Наразі актуальним стало питання «А якщо я був в евакуації закордоном і зробив вакцинацію там, то чи можна внести дані в «Дію»?». Іван Тельнов запевнив, що проблеми у цьому нема. Дані про вакцинацію можна внести у застосунок «Дія», звернувшись до свого сімейного лікаря.

Іван Тельнов наполягає на необхідності отримати бустерну дозу вакцини, пояснюючи це тим, що все ще є ризик того, що вірус завдяки своїй сезонності може повернутися восени.

«Спалах захворюваності на коронавірус можливий. Наскільки він буде великий, я не можу сказати. Цілком імовірно, що хвороба буде протікати менш важко, враховуючи вакцинальну компанію і те, що в багатьох людей вже є імунітет. Спалах вірусу завжди восени і взимку. Це їх сезон, тому можна очікувати, що захворюваність буде збільшуватися.»

Аби вберегтися від вірусу, лікарі радять не забувати про масочний режим, частіше мити руки та намагатися дотримуватися дистанції. Ми закликаємо не нехтувати правилами безпеки та робити вакцинацію.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW