Крадіжки і рейдерство: про що змовчали окупанти в історії зі створенням «Державної зернової компанії» на території Запорізької області



Колаборанти і головні обличчя окупаційної влади Мелітополя Євген Балицький, Володимир Рогов і Андрій Сігута розповідають мешканцям окупованих територій Запорізької області про формування держфонду зерна і створення Державної зернової компанії, яка скуповуватиме зерно у фермерів і дбатиме про «розвиток сільськогосподарського кластеру області». «Перевірено. Запоріжжя» розповідає, що не так з цією зерновою компанією і заявами колаборантів.

На Telegram-каналі«Южный Плацдарм» 14 липня опубліковали інформацію про зустріч окупаційного голови Мелітопольського району Андрія Сігути з фермерами Приазов'я і Нововасилівки.

«Для обеспечения реализации зерновых культур была создана «Государственная зерновая компания». Она ввела индикативные цены пока на зерновую, в дальнейшем на масличную культуры», - заявил Сигута.

15 липня на прокремлівському сайті «ТАСС»з'явилася новина про те, що врожайність зернових культур на «звільнених» територіях Запорізької області цього року зросла, але є проблема з нестачею техніки.

«На Украине у хозяйств не так много техники <…>, [а в период отступления украинской власти] достаточно большое количество техники было распилено, уничтожено, взорвано. Техники не хватает, это большой вызов. Параллельно создана государственная зерновая компания для того, чтобы перекупщики не снижали слишком сильно цены на закупку, это тоже большая проблема и для нас, и для фермеров", - прокоментував ситуацію  член фіктивного органу «Главного совета временной гражданской администрации Запорожской области» Володимир Рогов.

Відомо, що ідея створення цієї зернової компанії належить колаборанту, який називає себе головою Запорізької обласної адміністрації, Євгену Балицькому. У ході цієї схеми він вирішив одночасно зібрати весь врожай зерна у фермерів, які опинилися в жалюгідному становищі, у зв'язку з тим, що не можуть його більше ніде реалізувати, а на додачу до цього, за даними«Інтерфаксу», попросив у Кремля немаленьку суму грошей – 7,5 млрд. рублів на викуп 500 тисяч тонн зерна. І хоча грошей ніхто поки що так і не виділив, але Балицький уже рапортує, що зерно буде викуплено у фермерів  по 150 доларів за тонну. 

"Деньги российские, зерно будет российское. Потому что нам все равно, кто выступит покупателем. Главное, чтобы фермер продал и получил деньги. Причем, продал не дешевле 150 долларов за тонну. Эта та цена, которую мы сегодня отстаиваем, она средняя по Краснодару для фуража 3 и 4 класса", -    сказав псевдо голова адміністрації.

Дляпорівняння, в Україні у квітні ціна за тонну пшениці була 199 доларів, ячменю – 216 доларів, у липні ціни впали в середньому до 135 доларів за тонну.

«Я можу сказати лише про ціну на підконтрольній частині України. На кордоні з державою тонна зерна коштує близько 5,5 тисяч гривень (186 долларів), але до кордону ще потрібно зерно довести. Логістика дуже дорога – залізниця 1200-1300 гривень (40-44 доллари) на тонні, а автотранспортом – до 190 доларів на тонні. І тут, якщо порахувати, взагалі виходить в мінус. Покупців з нормальною ціною немає, ціни дуже низькі. Це ж я вам сказав про  ціни на кордоні, а на місцях купують і по 1500 і по 1100 гривень за тонну зерна. Поки що так», - прокоментував низькі ціни на зерно заступник голови департаменту агропромислового розвитку ЗОДА Олександр Ясинецький

Головне управління розвідки МО України підтверджує на своєму каналі в Telegram, що окупанти намагаються поновити вивезення українського зерна. Для цього якраз і була створена та сама «Державна унітарна компанія». Закупівельні ціни на тонну сільгосппродукції в окупантів становлять: фуражна пшениця — 6 000 рос. руб. (2010 грн/103 долари*(якщо ж взяти до уваги той штучний курс долару, встановлений регулятором у РФ); пшениця продовольча - 9 000 рос. руб. (3015 грн/154 доллари), ячмінь - 7 000 рос. руб. (2345 грн/120 доларів). Ймовірно, що Євген Балицький свої розрахунки проводив опираючись саме на це співвідношення курсу але не уточнив, що з сільгоспвиробниками розплачуватись будуть саме в рублях. Те, що окупанти називають "програмою підтримки" насправді є викручуванням рук, бо через відсутність покупців і обвал цін, людей фактично змушують піти на запропоновані умови, що має дуже багато схожого з методами шантажистів.

«Сільгоспвиробників така ціна категорично не влаштовує, тож вони намагаються не продавати врожай, а зберігати його у сховищах. За відсутності вільних сховищ — в інших приміщеннях, що не пристосовані для цього, або навіть на відкритих майданчиках», — йдеться у повідомленні ГУР МО України.

Тим часом Євген Балицький розповідає, що його зернова компанія взяла в управління ряд об'єктів, елеваторів та контейнерів.

"Мы создали свою зерновую компанию, она государственная. Взяли в управление несколько объектов - Акимовский, Молочанский, Токмакский открытого типа, Пологовский элеваторы. Для перевалки используются в основном порты, которые принимают 50-тысячные сухогрузы, - Севастополь, Крым, Феодосия, Кавказ. Зерно продается в портах или напрямую на Ближний Восток через Турцию", - розповідає Балицький.

У розвідці Міноборониповідомляють, що слово «взяли в управління» насправді означає «незаконне захоплення власності приватних підприємств».

«Колаборанти «націоналізували» припортовий елеватор підприємства «Нова Хортиця» у Бердянську, завантажувальний комплекс «Аскет Шипінг» у порту Бердянськ, елеватори підприємств «Кернел», «Оптімус» та інших зернотрейдерів», - йдеться у повідомленні ГУР.

«Перевірено. Запоріжжя» звернувся за коментарем до найбільшого портового оператора на ринку експедирування зернових культур України компанії «Аскет Шиппінг» (яка раніше була в Бердянську) з проханням прокоментувати інформацію про захоплення завантажувального комплексу.

«Це правда. Наш комплекс був захоплений агресором і контролю над ним ми не маємо. Зараз компанія «Аскет Шипінг» переїхала на Західну Україну і працює там. Стосовно роботи [державної зернової компанії] ми чули вже тільки з новин, оскільки наших співробітників ми евакуювали до Львова ще в березні», - прокоментував ситуацію виконавчий директор компанії «Аскет Шипінг» Микола Гапеєв.

Заступник голови департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Ясинецький зазначає, що не може офіційно коментувати діяльність “Державної зернової компанії” Балицького.

«Мені нічого про цю компанію не відомо, але зерно вивозиться. Вже вивезено близько 100 тисяч тонн. Там є елеватор «Нібулону» і з нього та господарств вивозиться», - сказав Олександр Ясинецький.

17 липня очікується прибуття до порту Бердянська  російського вантажного судна "Жибек Жолі", яке вже вивозило крадене зерно з нашого регіону.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061 і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW