На Криворіжжі йде обстеження закладів освіти для створення найпростішого укриття, - ФОТО, ВІДЕО



В Криворізькому районі та Кривому Розі співробітники ДСНС зараз обстежують підвальні та цокольні поверхи для того, щоб визначити, чи можливо їх пристосувати їх до найпростіших укриттів і поставити їх, відповідно, на облік. 

Про це під час брифінгу повідомив журналістам підполковник, начальник Криворізького районного управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області Олег Січкарук.

- На особливий період, який діє зараз, укриття населення здійснюється у  сховищах, протирадіаційних укриттях та збільшується фонд за рахунок пристосування підвальних приміщень, т.н. найпростіших укриттів та будівництва швидко споруджувальних фортифікаційних споруд, - повідомив начальник відділу цивільного захисту Криворізького районного управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області підполковник служби цивільного захисту Олександр Нападайло.

На Криворіжжі йде обстеження закладів освіти для створення найпростішого укриття, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

Які вимоги пред’являються до найпростіших укриттів?

По-перше, це може буди приміщення підвальне, цокольне, яке розташоване в будівлях 2 ступеня вогнестійкості, а саме, це конструкції кам’яні, цегляні, залізобетонні, залізобетонні перекриття. Якщо це приміщення цокольне, то важливо, щоб було найменше пройомів в стінах. В будівлях, де планується укриття більше 50 осіб, має бути 2 евакуаційних виходи.

По-друге, враховується висота приміщення, щоб людина могла стати в повний зріст. 

По-третє, це дія ґрунтових вод щодо затоплення даного приміщення. 

- На даний час нашими співробітниками утворені комісії, які перевіряють стан підвалів, які можливо пристосувати під найпростіші укриття з подальшою постановкою їх на облік і пристосування в подальшому як укриття для учнів з початком навчального періоду. Потім ці приміщення будуть обладнані місцями для сидіння, лежання, продуктами харчування, освітленням, резервним освітленням, водою та туалетом. 

По будівельним нормам, які діють на території України, захисні споруди в закладах освіти не вимагаються. Тобто, при проектуванні і будівництві їх не було. 

- Тому, у нас навіть не у всіх закладах освіти є підвали, які можливо пристосувати під укриття. В таких випадках ми намагаємось знайти будівлі, які поруч, на відстані бажано 100 метрів, які можна використовувати для укриття учнів. В закладах освіти міста Кривого Рогу сховищ немає, протирадіаційних укриттів немає. Якщо не помиляюсь, три сховища є у вищих навчальних закладах, але це дуже мала кількість, - зазначив Олександр Нападайло. 

На Криворіжжі йде обстеження закладів освіти для створення найпростішого укриття, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Найпростіші укриття мають забезпечити захист від зброї звичайного ураження, тобто від вибухової хвилі, уламків від гранат та бомб, артснарядів та стрілецької зброї. 

- Рішення щодо відкриття закладів освіти буде прийматись відповідними органами на засіданнях комісій, тобто я вважаю, якщо немає укриття, то доцільність відкриття даних закладів під великим питанням. 

Олег Січкарук додав: 

- На сьогоднішній день по Кривому Рогу та Криворізькому району ми проводимо обстеження підвальних приміщень, які в подальшому можливо буде поставити на облік, як найпростіші укриття. Після того, як ці підвальні та цокольні поверхи будуть найпростішими укриттями, після того буде розглядатися питання офлайн-режиму навчання в цьому навчальному закладі.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

На Криворіжжі йде обстеження закладів освіти для створення найпростішого укриття, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW