Як змінилися Чернівці з початком великої війни і приїздом переселенців - подкаст з місцевою жителькою



24 лютого життя усіх українців докорінно змінилося. Хтось опинився під вибухами і почав шукати притулок у безпеці, а хтось і став цим притулком.

Одним з міст, у яке почали приїжджати переселенці, стали Чернівці. Про те, як змінилося місто, чому піскочили ціни на нерухомість та як місцеві сприймають переселенців, слухайте у нашому подкасті, або читайте далі.

Олександра - журналістка медіа-агенства "Асс", що у Чернівцях. Саме вона поділилася з нашими журналістами інформацією про те, що відбувалося у місті з початком широкомасштабної війни в Україні.

За словами Олександри, 24 лютого 2022 ргоку, місто наче завмерло. На вулицях не було людей, навколо стояв страх, наче ось-ось війна добереться і до Чернівців. Хоча всі адекватно розуміли, на яких територіях почались бойові дії, хвилювання було багато.

Десь за тиждень у місті почалася перша хвиля приїзду переселенців. Місцева влада оголосила про те, що область зможе прийняти близько 20 тисяч людей, наразі тут рятується від війни близько 80 тисяч.

Спочатку людей почали селити у гуртожитки, школи і садочки. Як і по всій Україні, в Чернівцях активно почав діяти волонтерський рух. Окрім того, місто стало перевалочним пунктом для тих, хто виїжджав за кордон до Румунії.

Першою ознакою того, що у Чернівцях стали жити переселенці, був той факт, що людей на вулицях побільшало. Якщо раніше на кобилянській збиралися натовпи людей лише на свята, то зараз тут "свято" ледь не кожного дня. Побільшало машин на Одеських, Харківських, Донецьких номерах.

Одним із не дуже приємних пунктів стало підняття цін на нерухомість. Дійсно, побачивши можливість підзаробити, невідповідальні орендодавці почали загинати ціни. І там, де раніше квартира могла коштувати 5-10 тисяч гривень, зараз вимагають 30 тисяч. Але залишаються і люди, які готові приймати людей у себе безкоштовно. 

До Чернівців почали переїжджати не лише люди, але й підприємства. Це не може не радувати, адже це означає, що збільшується кількість робочих місць, як для тих, хто виїхав і потребує роботи, так і для місцевих.

Нещодавно влада оголосила про будування модульних містечок для переселенців. Це роблять для того, щоб люди мали можливість проживати у місті стільки, скільки їм буде це потрібно, адже деяким переселенцям вже просто немає куди повертатись.

Загалом місто продовжує жити своїм життям, приймаючи як невідворотнє усі повітряні тривоги, велику кількість переселенців і розуміння того, що війна триває. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW