Вступна кампанія в умовах війни: основні зміни та умови вступу



Попри воєнні дії, вступна кампанія цього року триває. Але на зміну звичному для нас ЗНО та ЄВІ/ЄФВВ прийшов національний мультитест із трьох предметів: українська мова, математика та історія України, - для вступу для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності, на кон’юнктурні та медичні спеціальності.

Міністерство освіти і науки затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році. Також цьогорічною новинкою вступної кампанії є написання мотиваційного листа. Тож, аби детальніше у всьому розібратися ми поспілкувалися із секретарем приймальної комісії Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка Наталією Носовець та секретарем приймальної комісії Національного університету "Чернігівська політехніка" Андрієм Єрошенко.

Детальніше про зміни розповіла пані Наталія:

Мультитест

«Перше те, що в цьому році замість ЗНО випускники проходять національний мультитест. Це так зване спрощене ЗНО, яке включає українську мову, математику та історію України. Він проводиться за допомогою комп'ютерів, але у спеціальних кабінетах, і три тести проходять в один день. Дві години даються на тести. І саме цей тест відіграє велику роль при розрахунку конкурсного балу, але в принципі, якщо є випускники, які мають сертифікат за минулі три роки, вони можуть скористатися ними.»

Український центр оцінювання якості освіти підготував демонстраційний варіант НМТ, щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.

Тестування проходитиме у три сесії:

  • основна: 18 липня-10 серпня;
  • додаткова: 16-20 серпня;
  • спеціальна: 12-16 вересня.

Додаткову сесію організували для абітурієнтів, які не змогли потрапити до екзаменаційних центрів на основний захід. Так вони матимуть змогу скласти необхідний тест для вступу у навчальні заклади.

Ті абітурієнти, які зареєструвалися на основу сесію, в особистому кабінеті 12 липня зможуть завантажити запрошення-перепустку, де буде вказано дату, час та місце проведення НМТ.

На додаткову та спеціальну – 12 серпня та 10 вересня відповідно.

Результати мультидисциплінарного тесту розмістять на сторінках учасників:

  • основної сесії – до 12 серпня;
  • додаткової – до 21 серпня;
  • спеціальної – до 19 вересня.

Написання мотиваційних листів

«Друге те, що стосується будь-якого ступеня вищої освіти. У цьому році підсилена роль мотиваційних листів. Мотиваційний лист у цьому році має написати кожен вступник при подані заяви. Скільки заяв податися, скільки має бути і мотиваційних листів. Мотиваційний лист – це критерій вступу в першу чергу на контракт. Якщо ми говоримо про державне замовлення, то мотиваційний лист відіграє роль тоді, коли у вступників на одну спеціальність однакові бали за ЗНО або національний мультитест.»

Спрощена процедура вступу до магістратури

«Третя особливість в цьому році у спрощеній процедурі вступу до магістратури. За внутрішніми екзаменами випускники можуть вступати до магістратури, це називається фахово вступне випробування.»

Середній бал атестата або диплома

«Ще одна особливість в цьому році у тому, що середній бал атестата або диплома не враховуватися. Результати учнівських олімпіад теж не враховуватися. І в цьому році не враховуватися сільський коефіцієнт. Враховуватися тільки два коефіцієнта: регіональний, наприклад, для нас, Чернігівської області, найбільший коефіцієнт, а також галузевий коефіцієнт. У нас є багато спеціальностей, які користуються підтримкою держави.»

Електронний формат подачі заяв

«Усі заяви податися в електронному вигляді. Є деякі виключення, наприклад, зміна прізвища або старий атестат про загальну освіту. Випускники, коли не мають часу або можливості вчасно привести оригінали документів і вже зараховані до університету, мають три місяці на довезення.»

Дистанційні вступні екзамени

«Міністерство освіти і науки України прописало, що на розгляд кожного закладу вступні екзамени проводяться очно або дистанційно. Ми обговорювали це питання і винесли таке рішення, що наші вступні випробування будуть проводиться онлайн. Це вступ в магістратуру, усні співбесіди та творчі конкурси.»

Про те, які зміни відбулися у Національному університеті "Чернігівська політехніка" розповів секретар приймальної комісії Андрій Єрошенко.

«Якщо коротко то вступна кампанія цього року сильно відрізняються від минулорічної, і всі ці події пов'язані із військовим станом.Термін вступної компанії просунутих майже на місяць. Відповідно і зарахування буде пізніше. Що до мотиваційних листів, то розмов набагато більше, ніж є проблем. Справа в тому, що це світова практика, мотиваційні листи важливої ролі не грають. Вони грають роль, якщо на одне бюджетне місце претендують декілька абітурієнтів із однаковим балок, але це поодинокі випадки.»

Однією зі змін є заміна істипів на усну співбесіду.

«Іспити замінені так званою індивідуальною усної співбесідою. І ці іспити є в поодиноких випадках, а в основному зарахування буде проводитись за результатом національного мультитесту.»

Це не єдині зміни, які відбулися цього року у Національному університеті «Чернігівська політехніка». За словами пана Андрія, університет приймає студентів на всі спеціальності. І цього року додалися ще дві нові спеціальності: філософія та психологія.

Керівництво університету піклується про безпеку своїх вступників, тому якщо під час складання вступного іспиту почнеться повітряна тривога, усі направляться у спеціально обладнані укриття, а складання іспиту буде призупинено до завершення повітряної тривоги.

Вступна кампанія цього року зазнала значних змін, але процес вступу до вищих навчальних закладів у Чернігові не зупинився. Жага до знань майбутніх студентів просто вражає. Тож, бережіть себе та не припиняйте гризти граніт науки навіть у такі важкі часи!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW