Газопостачання та опалення. Що насправді відбувається в Маріуполі, - ФОТО, СХЕМА



Окупаційні засоби пропагандистської інформації повідомляють, що росія відновила газопостачання в Приморський район Маріуполя. Але насправді газу в місті немає.

Ми поспілкувались з фахівцями, щоб з’ясувати, в якому стані газопостачальна система Маріуполя, і чи можливо її відновити до початку опалювального сезону. Новини невтишні: опалення в Маріуполі не буде, газу – теж. Чому – читайте далі.

Що таке ГРС, і чи варто радіти її відновленню

ГРС – це газорозподільча система. Їх існує декілька навколо міста. Вони підпорядковані Укртрансгазу і не входять до міських мереж. Розташовані між населеними пунктами і послуговують для подачі газу в місто.

ГРС-1 – дійсно, це та система, яка забезпечує подачу газу в Маріуполь. Але відновлення ГРС – не означає подачу газу в місто. Бо всередині самого Маріуполя зруйновані мережі. 

Тому попри заяви окупантів про те, що в Приморському районі Маріуполя відновили газопостачання – це брехня. Газу в місті все ще немає. В тому числі і в Приморському районі.

Звідки візьметься газ, якщо його постачання зупинене по всій Донецькій області

Маріуполь отримував газ по газогону, який тягнувся до нас з Краматорська через Донецьк. На початку березня російська армія обстріляла газогін. І газопостачання припинилось по всій Донецькій області аж до Бердянська.

 У Маріуполь газ заходив з боку Лівобережжя та селища Мирний і далі розподілявся по всьому місту. Але зараз це неможливо, пояснює генеральний директор «Маріупольгазу» Сергій Олефир. Мережі пошкоджені дуже серйозно. І дати реальну оцінку руйнуванням можна лише після того, як Маріуполь повернеться під український контроль, наголошує Сергій Олефир.

Вчора окупаційна адміністрація Маріуполя оптимістично заявила, що відновила газогін Маріуполь-Бердянськ, але це – тупікова гілка. І вона точно не може допомогти Маріуполю з газопостачанням, бо це з Маріуполя йшов газ до Белянську, а не навпаки.

Газопостачання та опалення. Що насправді відбувається в Маріуполі, - ФОТО, СХЕМА, фото-1

«Я відстежую інформацію і можу роз’яснити, звідки газ з’явився у Мангуші і теоретично міг би з’явитись у Маріуполі, - каже очільник «Маріупольгазу». – Колись на початку 90-х, ще за часів гендиректора ММК ім. Ілліча Бойка, в Маріуполі зробили резервну гілку газопостачання з Таганрогу. Всі останні роки вона не працювала. Але мабуть була в біль-менш задовільному стані, бо саме її окупанти зараз використали для відновлення газопостачання в Мангуш. Це труба, від якої є відгалуження на Маріуполь, Мангуш, Новоазовськ. Але те, що спрацювало в Мангуші, неможливо в Маріуполі, бо в Мангуші не велись бойові дії і не пошкоджені газові мережі. А в Маріуполі ступень руйнування такий, що навіть за наявності грошей, обладнання та ресурсів, повернути швидко газ неможливо. На це знадобляться роки!

Є ще маленька резервна гілочка від Мангушу до Приморського району, - каже Олефир. -  Можливо, про неї і кажуть окупанти. Але її потужності дуже малі. Їх не вистачить на місто, не кажучи вже про Бердянськ».

Газопостачання та опалення. Що насправді відбувається в Маріуполі, - ФОТО, СХЕМА, фото-2

Сергій Олефир робить припущення, що точково, в окремі непостраждалі квартали, можливо підвести газ. Але в цілому відновити газопостачання на місто – це нереальна задача.

«Зрозумійте, процеси перезапуску газової мережі дуже складні. Газ – не водогін. Тут буде не просто калюжа у разі пошкодження мережі. Наслідки будуть руйнівними. Тому перезапуск газової системи – це складний і довготривалий процес. На це підуть роки – я підкреслюю», - каже фахівець.

А як же опалення?

Маріупольські котельні працюють на газі. Газу не буде, тому не буде і опалення, стверджує директор департаменту з питань управління енергетичними підприємствами Маріупольської міської ради Віталій Писмарьов.

«Максимум, що можуть зробити окупанти, - це теплі калюжі», - каже він.

Газопостачання та опалення. Що насправді відбувається в Маріуполі, - ФОТО, СХЕМА, фото-3

На його думку, заяви окупантів про те, що «газ поданий на всі котельні міста», - це безвідповідальні заяви. Бо люди можуть повірити в це, а потім, взимку, опинитись в умовах, коли вижити буде дуже складно.

«В Маріуполі до війни було 66 котельнь. Ми не маємо точної інформації, скільки саме з них  зруйновані, скільки вціліли. Для цього нам треба повернутись у місто. Але ми точно знаємо, що значна частина потрапила під бомбардування. Відновлення обладнання неможливо зробити до початку опалювального сезону, навіть якщо є гроші.

Крім того, треба розуміти, що система опалення – це не тільки котельні. Кожен будинок – частина цієї системи. І коли зруйнований будинок, то частину мереж треба повністю перебудовувати під це.

 Враховуючи, скільки саме будинків були пошкоджені або повністю зруйновані, зараз в Маріуполі ми говоримо про необхідність будування системи теплопостачання фактично з нуля», - пояснює Віталій Писмарьов.

У фахівців є також побоювання, що окупанти можуть там, де це можливо, заповнити опалювальну систему непідготовленою водою, і тим самим добити те, що не зруйнували бомби.

«Ми через війну навесні не встигли зробити гідровипробування системи. Воду треба буде подавати заново. Але якщо в систему запустити непідготовлену рідину, то корозія труб збільшиться приблизно в 10 разів. Я впевнений, замість опалення, окупанти доб’ють те, що не добили бомбардування», - каже Писмарьов.

Наразі він з командою фахівців працює над програмою відновлення Маріуполя.

«На жаль, у нас немає методології оцінки збитків від руйнувань тепломереж, які прокладені під землею. І зараз разом з Кабінетом міністрів ми працюємо над розробкою такої методології.

Крім  того, ми займались тим, що збирали докази щодо руйнування «Маріупольтепломережі». В Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань вже відкрита справа, в преамбулі пояснюється, що відповідати за руйнування має російська федерація.

Головне, що я хочу сказати: повноцінне відновлення та відбудова Маріуполя можлива виключно після повернення міста під контроль України. В іншому випадку місто чекають дуже погані часи», - підкреслює фахівець.

ЧИТАЙТЕ НАС В ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ МАРІУПОЛЬ 0629. ОБГОВОРЮЙТЕ НОВИНИ В НАШІЙ ГРУПІ В ФЕЙСБУЦІ МАРУПОЛЬ МІСТО-ГЕРОЙ



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW