ПФУ дав роз'яснення про страховий стаж у воєнний час



Згідно з чинним законодавством до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди роботи, за які повністю сплачені страхові внески. У випадках несплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі-ЄВ) під час воєнного стану страховий стаж не зараховуватиметься. Передусім це стосується фізичних осіб-підприємців, які провадять діяльність за спрощеною та загальною системами оподаткування, займаються незалежною професійною діяльністю, а також членів фермерських господарств. Саме їм задля зменшення фінансового навантаження з 1 березня 2022 року та впродовж 12 місяців після скасування воєнного стану не нараховуватимуть єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та дозволяють його не сплачувати. Наслідком такого рішення стане відсутність страхового стажу.

         Разом з тим - це не єдиний випадок, коли працівник може втратити свій страховий стаж. Призупинення трудових відносин також небезпечне перериванням страхового стажу. Це ситуація, коли роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник — виконувати свої обов’язки. Людина не отримує зарплату, але її і не звільняють. Немає зарплати- немає і сплати податків, зокрема ЄВ.

         Важливо пам’ятати! Незалежно від того, у якому форматі ви співпрацюєте з роботодавцем, для того, щоб до страхового стажу був зарахований повний місяць, сума сплаченого ЄВ має бути не менша мінімальної. Наразі це- 1430 грн (22% від 6500 грн- мінімальної зарплати). А з жовтня 2022 року — 1474 грн (6700 х 22%). Відповідно, щомісячна зарплата не повинна бути меншою за мінімальну. Інакше при тому, що фактично ви пропрацювали, наприклад рік, до стажу зарахується тільки кілька місяців. Це стосується і самозайнятих осіб та власників бізнесу.

         Принагідно повідомляємо, що вийти на пенсію за віком цьогоріч можна за наявності не менше 29 років стажу.

Головне управління Пенсійного фонду                                                          України в Полтавській області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW