На Полтавщині мобільні медичні команди обстежили майже півтори сотні людей



Мобільні медичні команди (ММК) україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» створені за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та технічної допомоги Університетського госпіталю Женеви. Вони покликані забезпечити медичні та психологічні потреби цивільного населення чотирьох областей проєкту – Полтавській, Дніпропетровській, Львівській та Рівненській.

На Полтавщині перші виїзди ММК відбулися 26 червня. Ці команди працюють переважно у сільській місцевості, де обстеження та медична допомога потрібні не лише тамтешнім жителям, а й людям, тимчасово переміщеним із регіонів, де тривають активні бойові дії. Адже втікачі від війни залишилися без доступу до життєво необхідних ліків та медичної допомоги.

Згідно з даними міжнародної організації OCHA, понад 12 мільйонів людей в Україні потребують гуманітарної медичної допомоги, значна частина – постійного доступу до ліків. Це, передусім, люди з неінфекційними захворюваннями (НІЗ). За даними Міжнародної організації з міграції (квітень 2022 р.), 22 відсотки респондентів вказали, що вони або хтось із їхніх родин змушені були перервати прийом ліків через війну. Найчастіше це ліки від серцево-судинних захворювань, підвищеного тиску та діабету. Дослідження, яке у квітні провів проєкт «Діємо для здоров’я» серед людей з НІЗ у п’яти областях України, свідчить: серед тих, хто приймає ліки від хронічних захворювань, лише 39 відсотків змогли купити або отримати усі потрібні медикаменти.

«Створенння ММК – це загальносвітова практика, що довела свою ефективність під час багатьох збройних конфліктів по всьому світу, коли уся система охорони здоров’я, а саме – медичні заклади, зазнають збройних атак і руйнувань. Крім того, в Україні ми бачимо велику кількість внутрішньо переміщених осіб, які потребують медичної допомоги. У таких умовах ММК – це надзвичайно важливий елемент для збереження доступності базових медичних послуг», – розповівдоктор Джума Худоназаров, керівник Україно-швейцарськогопроєкту «Діємо для здоров’я».Зокрема, про важливе значення ММК свідчить і досвід інших країн, де відбувалися бойові дії. Згідно з дослідженнями Світового Банку, що вивчав наслідки війни в таких країнах, від руйнування системи охорони здоров’я гине, ймовірно, більше людей, ніж безпосередньо від збройних уражень.

ММК проводять лікарські огляди та діагностичні процедури (ЕКГ, тестування рівня глюкози та холестерину у крові, вимірювання тиску); призначають лікування та безоплатно надають призначені лікарські препарати; за потреби перенаправляють до вузьких спеціалістів.

«Мобільні Медичні Команди мають на меті покращити доступ людей до медичних послуг та лікування. Вони надаватимуть ліки, щоб люди могли почати, не переривати або відновити лікування і таким чином запобігти ускладненням. Це не лише зменшить навантаження на систему надання медичної допомоги в регіонах, а й сприятиме максимально ефективному використанню наявних ресурсів», – підкреслив Владислав Збанацький, координатор по роботі з первинною ланкою медичної допомоги Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» («Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні»).

Ніна Дурдикулиєва, регіональна координаторка проєкту в області, зазначає: «На Полтавщині медичні мобільні команди вже обстежили майже півтори сотні людей із сільської місцевості. Серед серцево-судинних патологій фахівці ММК найчастіше виявляють гіпертонічну хворобу. Також багато звернень стосуються цукрового діабету. Для багатьох людей цей проєкт – унікальна можливість вчасно виявити неінфекційні захворювання та отримати необхідні рекомендації щодо їх лікування».

Довідково: Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт впроваджується на національному, регіональному (Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській та Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота з громадами). Більше інформації про проєкт можна знайти на сайті та на Фейсбук-сторінці.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Читайте також: В КП «2-а міська клінічна лікарня ПМР» лікують тяжкі рани за принципами доказової медицини

«Щороку в Полтаві виявляють близько півтори тисячі випадків захворювання на цукровий діабет» - ендокринолог Ельвіра Кайдашева

" Звертайте увагу на тривожні симптоми, не нехтуйте здоров'ям" - лікар - гінеколог Світлана Ярута

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW