Польща змінила правила перебування для українців з 1 липня



30 червня президент Польщі Анджей Дуда підписав Закон від 8 червня 2022 року про внесення змін до Закону "Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території України" та деяких інших законів.

Як повідомили в Посольстві України у Польщі, зміни передбачають:

Нові положення щодо реєстру PESEL UKR (PESEL – універсальна електронна система реєстрації населення). Якщо цей статус автоматично буде втрачено після виїзду тимчасово переміщеної особи з території Республіки Польща довше, ніж на 30 днів, але в межах Шенгенської зони, його можна буде відновити. Статус UKR також може бути відновлений якщо людина повернеться до Польщі після виїзду в Україну довше, ніж на 30 днів. Причина повернення має бути обґрунтована – це активні бойові дії за місцем проживання особи.

Зміни також запроваджують низку комплексних рішень, які мають за мету створення більш гнучких умов на ринку праці для українців, збільшення можливостей для їх запису на курси польської мови, а також створення нових дитячих центрів для дітей з України та додаткових місць в дитячих садках.

Внесено зміни до положення, коли безпосередній в’їзд на територію Польщі з території України більше не є необхідною умовою для того, щоб на громадянина України поширювалась дія зазначеного вище Закону. З 1 липня 2022 року в’їзд до Польщі може відбуватись і через внутрішні кордони ЄС.

Керівник прикордонної служби Польщі визначається як головна особа, а прикордонна служба як головний компетентний орган, що має виконувати функцію контактного центру з метою обміну інформацією про осіб, які користуються тимчасовим захистом, з відповідними органами інших держав, членів ЄС. Також, польські прикордонники контролюватимуть каталог суб’єктів, які мають доступ до реєстру громадян України, яким надано номер PESEL.

Відповідно до нових правил розширено повноваження Урядового агентства стратегічних резервів щодо дарування, зберігання, доставки та вивезення на територію України виробів медичного призначення (йдеться про медзасоби, а не лікарські препарати).

Зазнала зміни норма, відповідно до якої вимушеним переселенцям виплачувалася грошова допомога у розмірі 40 злотих на проживання та харчування. Введено правило, відповідно до якого заява на отримання грошової допомоги подається лише на один місяць і має бути подана на наступний день після того, як закінчився термін, на який поширювалася попередня заява. Невчасно подані заяви братися до розгляду не будуть.

Крім цього, нововведення вносять зміни до технічних і будівельних умов будинків, які використовуються для колективного проживання громадян України. Внесені зміни спрощують процедури, пов’язані з реконструкцією та зміною цільового призначення будівель або їх частин, що перебувають у комунальній власності.

Закон набуває чинності наступного дня після дати оприлюднення за рядом винятків.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW