Для них у сухпайках є лише чотири печива і кава. Вінничанин розповів про веганів і вегетаріанців ЗСУ



Він не на першій лінії й не на нулі, тому поїсти щось в умовах служби може. А от веганам і вегетаріанцям, що на війні, доводиться туго.

— Для вегатеріанця у військових сухпайках є лише чотири галетних печива й кава, — розповідає Петро Павлов. — Тому вирішив цю проблему винести на загал, і створив петицію «Про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України». Одразу кинув посилання в одеський веганський паблік, а далі цю петицію розкидали по іншим таким пабликам в інстаграм. І люди вже почали її підписувати. Тобто проблема дійсно є і вона не надумана.

Петицію військовослужбовець опублікував 27 червня, а на 1 липня там уже є 1229 підписів. Зібрати потрібно 25 тисяч і залишилось на все про все 88 днів.

— Один із пабліків в істаграмі має назву «Кожна тварина», це організація, яку заснувала одна дівчина Tamara Human, — говорить Петро. — В неї є волонтерська організація, яка готує і відправляє на фронт веганські пайки. Вони роблять дуже важливу справу.

Уже давно було пора

За словами Петра Павлова, які він і написав у петиції, міноборони ще багато років тому мало намір поступово переходити на харчування за стандартами, що наближені до армій країн НАТО.

А серед цих стандартів — врахування особливостей харчування військовослужбовців. Будучи військовослужбовцем, людина має певні обмеження у виборі харчування, оскільки в багатьох ситуаціях залежить від того, чим саме її забезпечує держава (свою роль грає складність або повна відсутність можливостей купівлі харчів та самостійного приготування). Введення до існуючих сухих пайків додаткових, що зможуть врахувати дані особливості, можуть вирішити цю проблему, зокрема в умовах відсутності «кухні», а саме в зонах безпосереднього виконання завдань.

Для кого й кому це потрібно?

  • Для людей, що не вживають м’ясних продуктів та продуктів тваринного походження з етичних поглядів.
  • Для теїстів (віруючих людей, зокрема в Україні це 72,7 % населення православних громадян, згідно результатів дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, для яких веганські пости особливо поширені.
  • Для людей з обмеженою можливістю організму засвоювати лактозу.
  • Для людей із періодичними проблемами із травленням (вегетаріанська пісна їжа використовується, як полегшена та розвантажувальна для відновлення стабільного функціонування кишково-шлункового тракту), особливо слід врахувати фактор, коли загострення виникає саме в тих локаціях, де сухий пайок — це єдине джерело поживних речовин для військовослужбовця.

Для прикладу Петро Павлов наводить реалізацію цього в армії США. Зокрема мова про: сухпай вегетаріанський американський військовий MRE (англ. «Meal, Ready-to-Eat», «Їжа, готова до вживання») з компонуванням вмісту Menu 11, 12, 13, 14 (Vegetarian). 

Дане різноманіття необхідне не для «об’їдання», а для адекватного харчування, від якого залежить виконання військовими їх посадових обов’язків.

Це легко реалізувати без значних перешкод?

  • Їжа рослинного походження не лише не дорожча за «м’ясну», але в багатьох компонуваннях навіть дешевша.
  • Подібний крок наблизить ЗСУ до високих стандартів та приверне увагу для потенційних рекрутів.
  • Виготовлення та закупівля подібної продукції в більшій мірі зберігає екосистему.
  • Це збереже та відновить втрачене здоров’я військовослужбовців, що у свою чергу наблизить Україну до перемоги.

Джерело: 20 хвилин



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW