На окупованих територіях Запорізької області фіксують численні випадки знищення української мови та культури



За час, що вже триває повномасшабна російська агресія, мовний омбудсмен Тарас Кремінь зафіксував з відкритих джерел понад 100 фактів лінгвоциду, що супроводжуються погрозами, залякуванням, застосуванням фізичної сили, психологічним тиском, обмеженням волі, викраденням, тортурами, вбивствами, іншими злочинами проти громадян України.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого із захисту державної мови, передає 061.

Офіс мовного омбудсмена збирає дані з відкритих джерел, із повідомлень силових структур, ЗМІ, від органів влади та місцевого самоврядування, з російських та проросійських пропагандистських інтернет-ресурсів тощо.

«Ми говоримо про такі сфери, як освіта, культура, медіасфера, документообіг, а також зовнішня реклама та інші прояви лінгвоциду або обмеження чи витіснення української мови окупаційними режимами. Якщо говорити про медійну сферу, то серед перших проявів дискримінації або лінгвоциду на окупованих територіях – це знищення телевізійних веж, вимкнення або захоплення українських телеканалів і радіостанцій, запуск власного пропагандистського мовлення. Крім цього, відомі випадки викрадення журналістів. Такі факти зафіксовані на Херсонщині та на Запоріжжі. В цей час було нав’язування російських наративів через так звані «зомбомобілі». Весь світ знає про ці мобільні телестудії, які демонструють новини у місцях скупчення громадян з метою поширення брехливих пропагандиських наративів», - розказав під час брифінгу Тарас Кремінь.

У Мелітополі, Михайлівці, Василівці, Бердянську, Дніпрорудному, окупанти демонтують і знищують національну символіку, українські банери, меморіальні дошки загиблим українським воїнам, змінюють вивіски на російськомовні на приміщеннях органів державної влади.

Ще однією із жертв війни стала українська освіта. Факти переведення закладів загальної середньої освіти на російську мову навчання та російські освітні програми, звільнення директорів шкіл через відмову працювати з окупантами, примус директорів шкіл присягнути на “вірність росії”, заміна підручників з історії, запровадження посад “політруків” у школах тощо зафіксовані в Мелітополі та Бердянську.

Численні факти, що мають ознаки лінгвоциду, зафіксовано у сфері культури: на тимчасово окупованих територіях вилучають українськомовні книжки з бібліотек, вивозять і спалюють. Також в окупованих населених пунктах Запорізької області зафіксовані численні випадки проведення культурних заходів російською мовою, здійснюється випуск та розповсюдження газет російською мовою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Мелітопольському районі окупанти залякують батьків, які не хочуть віддавати дітей до захоплених шкіл та дитсадків.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW