Як підготувати автомобіль до далекої поїздки під час війни



Під час війни, автомобіль для українців став не лише комфортним засобом пересування, а і можливістю врятувати життя. Поїздка на далеку дистанцію — це завжди виклик і для водія, і для автомобіля. Щоб у дорозі не спіткали неприємні сюрпризи, важливо ще до подорожі перевірити справність усіх комплектуючих, замінити зношені запчастини та подбати про наявність запасних. Як правильно підготувати авто до далекої дороги та де знайти все необхідне, розкаже редакція згідно рекомендацій OLX.  

Рівень і якість технічних рідин

Перед тим, як вирушати на далеку дистанцію, обов’язково слід перевірити стан мастила, антифризу і гальмівної рідини. Насамперед варто виміряти їх рівень та пересвідчитись, що він достатній. До того ж, якщо кількість тієї чи іншої рідини в авто зменшується надто швидко, це сигнал для того, щоб заїхати в автосервіс та усунути причину несправності. В іншому випадку є ризик, що проблема застане водія в дорозі. Крім того, краще запастись додатковою каністрою з моторним мастилом та іншими робочими рідинами. Їх можна придбати на АЗС чи СТО або ж замовити в онлайні, щоб заощадити час. Так середня вартість мастила на olx складає 670 грн, а обрати можна серед 1036 оголошень. Антифриз буде коштувати 335 грн. Найбільше пропозицій з продажу технічних рідин у Київській та Харківській областях – 450 та 310 оголошень. Каністра 20 л в середньому коштуватиме в онлайні від 430 до 1 300 грн.

Справність двигуна та акумулятора

Найкращий варіант — за кілька тижнів до поїздки провести діагностику двигуна на наявність неполадок чи погрішностей у роботі. Якщо зробити це заздалегідь, буде достатньо часу, щоб вирішити проблему до того, як настане час вирушати в дорогу. Серед можливих нюансів — потреба в заміні форсунок чи фільтрів. Заодно важливо перевірити акумулятор і підзарядити його за необхідності. Можна перевірити як самостійно, так і за допомогою спеціаліста. Наприклад, на олх в категорії “Бізнес та послуги” знайти його можна серед 2,6 тис. пропозицій з діагностики авто. А послугу чистки, діагностики чи ремонту форсунок можна обрати серед 650 оголошень.

Діагностика підвіски та гальмівної системи

Дорожні умови не завжди є ідеальними, тим паче, коли частина автошляхів постраждала від бойових дій. Тож перед подорожжю на далеку дистанцію важливо заїхати на СТО та перевірити стан підвіски, а також справність гальмівних колодок і дисків. 

Розвал-сходження

Процедура, яку рекомендують проводити регулярно: кожні 10-15 тис. км на вітчизняних авто і до 30 тис. км на іномарках. Також показання для того, щоб зробити розвал-сходження — недавній ремонт ходової частини, зміна кліренсу авто, погіршення самоповороту керма на виході з повороту та зниження стабілізації під час руху. У результаті діагностики вдасться підвищити стійкість і керованість автомобіля, а також знизити рівень зносу шин і збільшити економію палива. 

Світлові прибори і електрика

Перед поїздкою на далеку дистанцію важливо переконатися у справності та належній роботі всіх світлових приборів. Якщо давно не міняли лампи у фарах, то перед від’їздом — влучний момент це зробити. Так вони точно не перегорять, та й світло стане яскравішим. Якщо немає потреби міняти — слід взяти кілька про запас. В середньому одна led-лампа для фар обійдеться в 400 грн, якщо шукати в категорії “Запчастини для транспорту”. Замовити можна з Київської та Дніпропетровської областей. Крім того, варто перевірити стан електричних елементів: свічних дротів, роз’ємів під капотом. Також пересвідчитися у справності сигналізації. 

Перевірка коліс

Справність коліс — один із найважливіших факторів безпечної подорожі. Перед тим, як вирушати в дорогу, на шиномонтажі варто перевірити, чи не криві колісні диски, при потребі вирівняти і відбалансувати колеса, перевірити тиск у шинах. Також важливо звернути увагу на стан покришок: чи немає порізів, випуклостей, пошкоджень, чи не стертий протектор. 

Справність системи кондиціонування

Подорож у літню пору може бути нестерпною без справної роботи кондиціонера, тож перевірка стану системи кондиціонування — теж важливий пункт під час підготовки до далекої дороги. Якщо салон недостатньо охолоджується, варто дозаправити фреон і замінити салонний фільтр. В залежності від марки авто фільтр може коштувати на OLX від 150 до 500 грн.

Підготовка салону авто

Коли пересвідчились, що всі системи в автомобілі працюють злагоджено, і в наявності всі запасні комплектуючі, варто подбати про безпеку та комфорт у салоні: перевірити справність ременів безпеки, за необхідності обладнати машину автокріслом, перевірити справність усіх замків. Знайти автокрісло для ваги від 9 до 36 кг можна на олх в середньому за 1 700 тис. грн серед майже 18 тис. оголошень.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW