"Сусіди вибігли на допомогу, але не врахували, що може бути ще один «приліт»": подробиці обстрілу Апостолове на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО



В результаті обстрілів російськими військами міста Апостолове Криворізького району загинули 4 людини, ще одна людина була поранена. Рашисти обстрілювали мирне місто забороненими касетними боєприпасами РСЗВ «Ураган».

Як повідомив начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко, Апостолівська громада вперше з початку повномасштабної війни так тяжко постраждала через обстріли російських військ. Стріляли російські військові по приватним будинкам забороненими касетними боєприпасами РСЗВ «Ураган».

- Вони найчастіше стріляють з далекобійних «Ураганів» і «Смерчей», які летять майже на 100 кілометрів. Здалека б’ють, впритул не підходять, лінія фронту не змінилась, хлопці по-тихеньку їх відтісняють на території Херсонської області. Вони не підходять ближче, але в них є така зброя, яка кидає на таку відстань. Обстрілюють незалежно від того, наступають чи відступають. Підтягнули їм БК, от вони і стріляють. Розгромили хлопці їх боєкомплект – 3-5 днів затишшя, підвезли снаряди – хаотично обстрілюють. Ви ж бачите, обстрілюють житлові будинки, ніякі ні заводи, ні військові бази, а по цивільних об’єктах. Таким чином вони намагаються зламати, залякати.

Міський голова м.Апостолове Андрій Оса розповів про наслідки рашистських обстрілів 14 червня:

-За 111 днів війни це був перший такий приліт, який стався 14 червня приблизно о 23:30. Було пошкоджено 26 будинків, а 70 звернень було в офіційні органи з приводу пошкоджень різного характеру.

Поки що невідома загальна сума збитків через обстріли російських військ.

- Зараз у нас працює комісія з цього приводу. Сьогодні вони виїжджали на цю вулицю, проводили обстеження, завтра зранку будуть доповідати і ми будемо закуповувати матеріал і надавати населенню допомогу.

Андрій Оса розповів, що обстрілювали населений пункт з «Ураганів»

-Всього було 12 «приходів». Загинули 4 цивільні людини. Перша людина загинула в будинку, перша ракета потрапила саме сюди. Мешканець цього житла саме дивився футбол. Повибігали сусіди подивитись що трапилось і, на жаль, другим «прильотом» їх «накрило». Загинули 4 людини і 1 тяжко поранений.

За словами міського голови, двоє людей загинули одразу, а ще двоє померли під час транспортування в лікарню. Найстаршому загиблому було 68 років, наймолодшому – 38. Важкопораненому чоловікові близько 80 років, його стабілізували в місцевій лікарні і відвезли до лікарні Кривого Рогу.

- Вони всі були сусіди, знали один одного, товаришували і, зрозуміло, вони вибігли на допомогу, але не врахували, що може бути ще один «приліт». Тому я особисто хочу офіційно застерегти все населення України: якщо чуєте вибухи, не треба вибігати на вулицю. Треба дочекатись хоч півгодини для того, щоб далі було безпечно пересуватись.

Після цього обстрілу Апостолове не було офіційної евакуації, місцева влада просто допомагала усім бажаючим виїхати. Певна частина населення виїхала самостійно, а іншим бажаючим допомагала влада.

За словами Андрія Оси, люди з громади виїжджали на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, але багато з них вже повернулись в рідні домівки.

В громаді також проживає 1597 внутрішньо переміщених осіб, які евакуювались з Маріуполя, Харкова, але переважна більшість з Херсонської області. Хтось із них живе у родичів, комусь надала житло місцева влада. Навіть допомагають з працевлаштуванням – шукають роботу за фахом.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW