Біолабораторії, розробка та постачання зброї, кров малюків. Які фейки вигадувала роспропаганда для дискредитації ООН та Червоного Хреста



Протягом місяця світ стежив за долею захисників України, які опинились в повній блокаді на території металургійного комбінату «Азовсталь» в Маріуполі. І поки міжнародне співтовариство, міжнародні та європейські гуманітарні організації докладали зусиль, щоб врятувати цивільних, поранених та військових, російська федерація докладала чималих зусиль, щоб дискредитувати репутацію цих організацій.

Російські пропагандистські медіа розповсюджували дезінформацію про діяльність Червоного Хреста в Україні та представництва Організації Об’єднаних Націй так само завзято, як раніше дискредитували роботу спостережної місії ОБСЄ

 Нагадаємо, що дискредитація місії ОБСЄ була основним регіональним наративом в пропагандистських ЗМІ на  території ОРДЛО останні 8 років. Окупаційна влада Донецька та Луганська періодично підозрювала представників місії у шпигунстві, постачанні зброї, встановленні обладнання для прослуховування тощо.

Остання заява щодо ОБСЄ ватажка терористичного угрупування «ДНР» Деніса Пушиліна датована 24 квітня 2022 року. Пушилін вчергове звинуватив місію у зливі даних про місцезнаходження укріплень самопроголошеної республіки. 

«Збройні сили України використали дані з камер моніторингової місії ОБСЄ для обстрілу Донбасу», - заявив Пушилін в ефірі телеканалу «Росія 24».

Проте основні зусилля з дискредитації були направлені не на ОБСЄ, а саме на представництво ООН та Червоний Хрест. Бо саме ці організації взяли на себе обов’язок виступити посередниками в вирішенні питання порятунку людей із заблокованої «Азовсталі».

Російські ЗМІ стали розповсюджувати тезис про те, що представництво ООН передає свої броньовані автомобілі на потреби ЗСУ. Ніяких фактів на підтвердження своїх звинувачень не надали.

Відповіддю місії ООН в Україні став початок роботи спеціальної комісії щодо розслідування злочинів армії російської федерації в Україні.

Тоді зампостпреда рф при ООН Дмитро Полянський заявив, що ООН не зберігає нейтралітету в ситуації навколо України. А пропагандистські медіа на території ОРДО стали повідомляти, що ЗСУ спочатку захопили техніку ООН, а потім і приміщення організації в Краматорську (представництво місії пізніше спростувало цю дезінформацію та пояснило, що залишило Краматорськ після офіційного листа, і вивезло з собою все своє майно, яке вважало за потрібне).

Але не тільки заяви дискредитували репутацію Організації Об’єднаних націй. Блокування будь яких спроб місії організувати евакуацію мирного населення Маріуполя, зрив роботи гуманітарних коридорів – це теж дискредитація спроможності організації виконувати свою місію.

У травні під час евакуації цивільного населення, яке переховувалось від обстрілів в бомбосховищах «Азовсталі» з перших днів війни,   російськи пропагандисти зробили все, щоб продемонструвати безпорадність міжнародних інституції. Вони змусили жінок, дітей, людей похилого віку проходити фільтрацію не зважаючи на присутність місії ООН та Червоного Хреста, під егідою яких і проводилась евакуація. Більше того, на очах представників цих організацій росіяни арештували матір 4-річної дівчинки, евакуйовану з «Азовсталі», без пояснення причин. А маленьку дитину відправили одну в Запоріжжя. Ні Червоний Хрест, ні ООН не змогли зупинити цей воєнний злочин (згідно з Женевськими конвенціями). 

Після того, як ООН та Червоному Хресту таки вдалося вивезти цивільних, а військові були вимушені здатися у полон російській федерації, почалась друга хвиля дискредитації європейських інституцій.

Росіяни почали обстежувати бомбосховища та тунелі «Азовсталі» і вигадувати нові фейки.

Фейк №1 Біолабораторії

«Російська спецоперація в Україні виявила фактичні докази того, що компоненти для біологічної зброї протягом багатьох років вироблялися поблизу російського кордону в порушення Конвенції про біологічну та токсичну зброю. Мережа налічувала понад 30 закладів, а Маріуполь виявився її оплотом, де розташовувався центр збору та сертифікації збудників холери. Відібрані штами спочатку відправили до Києва, а потім до США» - віщала у травні та червні російська пропаганда.

Вона мала на меті три цілі: налаштувати власне населення на боротьбу проти вигаданої загрози з боку США; дискредитувати міжнародну коаліцію; а третя ціль - діяти на упередження в питанні холери. Справа в тому, що в Маріуполі, який і в довоєнні часи періодично потерпав від холери, зараз склалися просто ідеальні умови для виникнення та розповсюдження цієї хвороби: відсутність води, непрацююча каналізація, спека, антисанітарія. В росії теж добре розуміють ці загрози. Тому ще в квітні почали на території Ростовської області запроваджувати протихолерні заходи. Але ж не можна на окупованій території сказати: «Люди, ми принесли вам холеру». Звісно не можна. Тому пропаганда каже: «Це все кляті американці в лабораторії в «Азовсталі» розробили холеру і вас усіх заразили. Америка у всьому винна».

Фейк №2 Червоний Хрест виготовляє зброю та вирощую патогенні віруси

Коли окупанти потрапили до офісу Червоного Хреста в Маріуполі всі регіональні пропагандистські медіа, а також центральні російські телеканали стали розповсюджувати страшилки одна жахливіше за іншу. 

По-перше, як з’ясували пропагандисти, Червоний Хрест займався виготовленням зброї. В якості доказів вони показали посібник Червоного Хреста. Насправді, якби окупанти володіли англійською, вони зрозуміли б, що це практичний посібник з ідентифікації різних видів озброєння, що дуже важливо знати під час проведення рятувальних операцій.

Потім окупанти знайшли відомість з постачання допомоги людям в зону військових дій та сіру зону. Останні 8 років Червоний Хрест направляв людям не тільки ліки, засоби гігієни тощо, а і інші засоби, які мали допомогти людям виживати, можливо навіть, започаткувати власну справу. Наприклад, ЧХ привозив в сільську місцевість інкубатори, яйця і роздавали це людям безкоштовно. На цій підставі окупанти роблять висновок, що раз є інкубатор, значить – мета одна: виробляти в ньому патогенні віруси.

Ну вже про кров немовлят, картотеку дітей на органи навіть коментувати смішно. Але все це не тільки транслювалось на центральних російських каналах, а і масово підхоплювалось в соціальних мережах.

Апофеозом з дискредитації Червоного Хреста стала нещодавня заява полковника у відставці армії росії, політичного оглядача Віктора Баранця, який заявив, що Європа використовує Червоний Хрест для поставки в Україну Джавелинів.

Фінальна мета дискредитаційної кампанії була названа чітко і конкретно: зупинити будь якою ціною поставки озброєння із Заходу в Україну

ЧИТАЙТЕ НАС В ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ МАРІУПОЛЬ 0629. ОБГОВОРЮЙТЕ НОВИНИ В НАШІЙ ГРУПІ В ФЕЙСБУЦІ МАРУПОЛЬ МІСТО-ГЕРОЙ



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW