Дефіцит пального: який альтернативний транспорт обирають українці



У квітні українці зіштовхнулися з нестачею бензину та дизелю і з тих пір все частіше прицінюються до “зелених” видів транспорту. Як же зріс інтерес до альтернативних способів пересування в умовах кризи з пальним, передає редакція.

В аналітиці OLX Авто попит на електромобілі зріс усемеро, на електросамокати і гіроскутери — втричі. 

За статистикою Укравтопрому, у травні в Україні зареєстрували майже на 67% більше електромобілів, ніж того ж місяця торік. Про зростання попиту свідчить і статистика онлайн-сервісу OLX. Так, у співвідношенні з аналогічним періодом минулого року, у травні цьогоріч інтерес до альтернативного транспорту збільшився наступним чином (за відгуками користувачів на оголошення):

  • на електромобілі зріс попит в 7 разів;
  • на електросамокати і гіроскутери збільшилась активність покупців втричі;
  • на купівлю електроскутерів попит зріс в 4,7 раза.

Відповідно до попиту зросла і пропозиція. Так, якщо ще наприкінці квітня продавці пропонували 226 електрокарів і 114 гібридів, то в травні кількість таких оголошень зросла майже в 3,6 і 4,7 раза відповідно. 

За відгуком на одне оголошення, у травні українців найбільше цікавила “зелена” марка Opel — майже 11 потенційних покупців на один електромобіль. Також у середньому по 8 відгуків отримали Renault та Nissan. 

На Київщині, Одещині та Львівщині найактивніше цікавляться “зеленим” транспортом

Згідно з травневими показниками, “бум” на альтернативний електротранспорт (мотоцикли, самокати та скутери) стався в передостанній тиждень травня (з 23.05 по 29.05), а найбільше цікавилися пропозиціями на Київщині, Одещині та Львівщині.  

Статистика категорії “Мото” свідчить, що найбільше українців цікавила покупка електросамокату чи гіроскутеру. У порівнянні з іншими видами транспорту, минулого місяця на відповідні оголошення відгукувалися 127 606 разів. Такий показник у 4,7 раза перевищує попит на електроскутери і в 46,5 разів — на електромотоцикли. Найбільше цим транспортом цікавилися на Київщині. На другому місці — Львівщина, де за останній місяць кількість охочих придбати електросамокат чи гіроскутер збільшилася вдвічі. Схожий рівень інтересу спостерігався і в Одеській області. 

Топ-5 регіонів з найбільшим попитом на електросамокати/гіроскутери

Серед охочих пересісти на електроскутер також найбільше киян та мешканців області. Жителі Дніпропетровщини та Одещини теж активно розглядають цей вид транспорту як альтернативу для пересування. Трохи менший інтерес у Полтавській та Житомирській областях. 

А от охочих придбати електромотоцикл найбільше на Одещині. Кількість відгуків на всі оголошення в регіоні на 34% перевищує попит на Київщині, і на 61,5% — на Волині, де покупці також активно цікавляться цим видом транспорту. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW