ТОП-5 порад як зберегти психологічне здоров'я та опанувати емоції під час війни



Розпочалася сто восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. За цей період змінилося життя кожного українця. Як опанувати емоції та зберегти своє психологічне здоров'я розказала Валерія, передає редакція. 

Валерія - випускниця академії Національної гвардії України. У студентські роки активно вивчала і практикувала військову психологію, має міжнародний дослідний сертифікат щодо лікування посттравматичного синдрому, психології пропаганди та наративної психології. У військовій частині Національній гвардії України працює з початку війни. Всі свої знання і навички використовує в роботі з бійцями, щоб допомогти кожному, хто цього потребує. 

ТОП-5 порад від Валерії:

  • Які емоції під час війни нормальні, а які ні?

У стані сильного стресу будь-які емоції є нормальними. Незвичною є їхня відсутність. Але важливо правильно спрямовувати свої емоції, наприклад, агресія і роздратування – це потужна емоція, яку можна направити в позитивне русло, а саме: захист своїх прав. Також важливо не дозволяти впадати в апатію, депресію та істерику. У цих станах людина не контролює себе.

  • Щось дивне відбувається з емоційним станом: піднесений настрій змінюється повним небажанням щось робити. У мене проблеми?

Коливання настрою – це нормальна річ в умовах війни. Слід зауважити, що зараз прояви емоцій загострюються, саме це нас і лякає: замість радості людина відчуває ейфорію, а замість суму сприймає новину з жахом. Важливо виганяти всі ці емоції: хочеться поплакати – плачте, хочеться посумувати – посумуйте. Тільки дайте собі для цього певний час.

  • Як боротися зі страхом та іншими факторами під час війни.

Як кажуть психологи це нормальні реакції на ненормальну ситуацію, «мій страх надто сильний, я не можу спати, прислухаюсь до кожного звуку» кожна з реакцій є природньою реакцією на ненормальний подразник.

Зараз у воєнний час, такі штуки як медитації, дихальні практики вони не зовсім допомагають, бо стан внутрішньої небезпеки він є більший. В такому випадку, використовуй не дихальну практику, а прийди в себе, подивись навколо, хто ти і де ти, хто чи що тебе оточує. Використовуй когнітивно – поведінкову терапію , опиши 5 предметів, які тут є, вирівняй дихання, але не медитуй. Треба щоб твій мозок усвідомив де ти є, але якщо ти на окупаційній території , там ця штука не працює. Там все на рівні тваринних інстинктів , твоя задача лише одна – вижити. Старайся шукати ті речі, які зможуть тебе вивести в зону безпеки. А ті хто в фізичній зоні безпеки, в такому разі треба вийти із стану умовної безпеки.

  • Зараз, коли наші військові вже 108-й день ведуть запеклу боротьбу з окупантами, українці засинають та прокидаються із новинами. Постійні повідомлення про повітряні тривоги та ймовірні ракетні атаки сильно впливають на психічне здоров'я кожного з нас. Тому варто подбати про його відновлення.

Перше, що нам потрібно для того, щоб не "вигоріти" - це згадка про мирний час, пісні, квіти, все, що поєднує нас зі світом. Це все профілактика вигоряння.

Переживання стресу має різні етапи. Ми мали етап активізації, адаптації, у стані гострого стресу ми не помічаємо втоми. Усі резерви націлені на виживання. У такому стані ми не відчуваємо, що нам потрібно в туалет, спати чи їсти. І самі тоді ми виснажуємось. І треба не допустити цього, оскільки це впливатиме на психологічний стан і на те, чи зможемо ми в такому стані надати допомогу іншим.

  • Розчарування, страх та відчай виникають тоді, коли не здійснюються очікування. Психологи радять не очікувати, що війна завершиться швидко. Найкраще для психіки – звикнути до нових реалій. Якщо ж постійно чекати швидкого завершення цього жаху, можна впасти у відчай.

Найкраще, що можуть зробити українці, - вірити в перемогу, але не чекати її, а працювати і жити далі.

Щоб підготуватися до можливих втрат, треба на декілька хвилин уявити найгірше, що може трапитися. Уявіть свої емоції та подумайте, що будете робити в цьому випадку. Навчитися приймати жахливе не так просто, однак це допоможе в майбутньому пережити ці втрати.

Спеціалісти закликають: «Продовжуйте жити!».

Заведіть традиції та виконуйте щоденні рутинні справи. Це допомагає справлятися зі стресом та відволікатися від того, що відбувається у країні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW