Частина Святогірська під окупацією, ДБР розслідує можливу держзраду мера - чим це загрожує



Ситуація у Святогірську дійсно важка. Частина міста захоплена російською армією.

Цю інформацію підтверджують на військовій онлайн-мапі. Окрім того, серед російських пабліків з’яилося відео, в якому російський пропагандист показує околиці Святогірська, Лавру і підтверджує те, що наразі частина міста знаходиться в окупації. Інша частина міста зайнята українськими військовими. Міст, що поєднував місто, підірваний.

"За даними НАСА FIRMS за останню добу були зафіксовані значні високотемпературні аномалії в західній частині Святогірська, що, ймовірно, вказує на вогонь росіян із закритих позицій по українських силах, що залишилися в населеному пункті" - йдеться в щоденному аналізі Інституту вивчення війни ISW.

Російський Telegram-канал повідомляє, що військові підрозділи РФ незабаром повністю окупують Святогірськ. Підтвердженням цьому можуть бути знімки, в іншому російському Telegram-каналі, зруйнованого, за їх інформацією, українськими захисниками, мосту через Сіверський Донець у Святогірську, що сполучає його з населеним пунктом Тетянівка. 

Таким чином окупанти поспішають об'єднати розрізнені підрозділи, що наступають на південь від Ізюму, для подальшого просування до Слов'янська.

Аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов в інтерв'ю Радіо НВ пояснив, чим небезпечне для Збройних сил України можливе захоплення Святогірська.

«Святогірськ вони мають захопити протягом кількох днів або тижня, а також інші населені пункти, які залишаються на лівому березі під контролем України», — прогнозує Михайлов.

За його словами, це дозволить окупантам вийти на лінію Сіверського Донця майже на всій протяжності до Лисичанська, крім кількох сіл, які Україна контролює у Харківській області.

«Небезпека зараз у тому, що з виходом росіян на лиманському напрямку цей фронт, що пролягає по Сіверському Дінцю, став довшим, ніж це було за часів „білогорівської катастрофи“. Тепер росіяни можуть обирати, де саме вони намагатимуться його форсувати, а українським бійцям потрібно дуже швидко реагувати на десятки або навіть сотні кілометрів цього фронту», — пояснив експерт CIT.

Святогірськ перебуває під обстрілами рф ще з травня. Минулого тижня в келіях ченців Лаври розірвалися російські снаряди — четверо людей загинули, ще четверо були тяжко поранені.

Читайте також: У Святогірській Лаврі відспівали вбитих внаслідок артобстрілу ченців

Вчора, 8 червня, стало відомо про те, що працівники ДБР відкрили кримінальне провадження за фактом державної зради міського голови Святогірська, що на Донеччині. Мер роздає інтерв’ю російським пропагандистам, в яких публічно пропагує "руській мір", дискредитує ЗСУ та державну владу України.

Деякі користувачі підозрюють, що він може знаходитись у полоні.

Читайте також: 

  • Російські ЗМІ розганяють відео за участі голови Святогірської громади про підтримку окупантів
  • Окупанти обстріляли Святогірську лавру. Горить історичний Всіхсвятський скит

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW