Яка ситуація склалася на окупованій частині Ізюмського району Харківщини: там перебувають близько 35 тисяч мешканців



У ЗМІ та місцевих групах почала ширитися інформація, що 5 червня окупанти оголосили Балаклію частиною бєлгородської області. Місцеві жителі просять розголосу.

Як пояснив «Слобідському краю» голова Ізюмської РВА Степан Масельський, із 7 травня у Балаклійську громаду окупанти повністю закрили в'їзд та виїзд, під забороною і доставляння гуманітарної допомоги.

– Окупанти свідомо створюють погані умови проживання у Балаклії. Люди живуть у надскладних умовах, немає світла, газу, водопостачання та водовідведення. Вони постійно кудись наші території «приєднують», але ми знаємо, що Ізюмський район – це Україна. Тактика ворога на наших територіях – створити напругу серед населення, аби люди думали, що про них забули. Але це не так, ми пам'ятаємо, любимо нашу Балаклію та обов'язково повернемо, – наголосив голова Ізюмської РВА.

В Ізюмі ситуація аналогічна, з кожним днем стає напруженішою. З початку березня тут відсутні всі умови для проживання, виїзд та в'їзд також заборонені. Телефонний зв'язок та Інтернет відсутні.

– В Ізюмі є декілька місць, де пробивається зв'язок. Люди роблять усе, аби якось зв'язатися з підконтрольними територіями. А окупанти зі свого боку роблять усе, аби зв'язку не було та викликати незадоволення населення. Ми прекрасно розуміємо, що все це робиться спеціально, – підкреслив Степан Масельський.

За наявною інформацією, в Ізюмі наразі перебувають від 15 до 20 тисяч людей, у Балаклії 10–15 тисяч. Степан Масельський каже, що влада повністю забезпечує села та селища Ізюмського району. Там, де ведуться активні бойові дії, – продовжується доставка гуманітарної допомоги, є хліб, борошно та цукор.

– Як важко б не було, але ми забезпечуємо населення і продуктовими наборами. Намагаємося повністю виплатити пенсії, на цих територіях украй небезпечно, але ми робимо все, що в наших можливостях. Якщо буде така можливість, будемо в Балаклію доставляти, як це робили до 7 травня, – наголошує Масельський.

З початку травня окупанти заборонили привозити «гуманітарку» і в Савинську громаду. Людей, які привозили вантаж, тримали у підвалах по декілька днів, залякували, аби вони більше не приїжджали.

– Потім вони свідомо заборонили в'їзд і в Савинську громаду. Люди не можуть виїхати навіть у лікарню, їх шлють у Куп'янськ. Але, зрозумійте, куп'янські лікарі не можуть надати такі послуги, як у Харкові… Вагітні жінки також не можуть отримати гідну допомогу, – констатує ситуацію голова Ізюмської РВА.

Така ж сама ситуація у Борівській громаді. Тут повністю порушений мобільний зв'язок, окупанти встановлюють свої «правила» проживання в громаді. Хоча пенсії та заробітна плата надходять, місцеві через відсутність Інтернету не можуть зняти готівку.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW