6 червня – Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля



6 червня – Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля, фото-1

Хвороба Вернейля (відома також як гідраденіт, гідросаденіт або гідраденіт-рецидивуюче хронічне захворювання) характеризується гнійним запаленням апокринних потових залоз, що супроводжується появою болючих конкрецій і абсцесів на шкірі. Захворювання не несе загрози життю, але може супроводжуватися вираженою хворобливістю і дискомфортом, порушувати соціальну активність пацієнтів.

Ураження частіше з'являються в тих місцях тіла, де є скупчення потових залоз: у пахвових ділянках, на внутрішній поверхні стегон і в промежині, в складках живота у огрядних людей. Спочатку з'являються щільні вузлики, які поступово збільшуються в розмірах, стають болючими і часто нагноюються. Іноді вони самі розкриваються, але заживають дуже повільно до 20-30 днів, часто з утворенням шрамів або рубців. На відміну від фурункула, при запаленні потових залоз припухлість більш виражена і не має в центрі гнійного стрижня.

На більш пізніх стадіях абсцеси стають множинними, рецидивуючими, утворюються свищі та рубці.

Сприяють розвитку хвороба Вернейля надмірна вага і куріння. Жінки хворіють у кілька разів частіше і зазвичай важче за чоловіків. Як правило, захворювання проявляється в молодому віці.

Зазвичай гідраденіт розглядають як первинне самостійне шкірне захворювання, але його пов'язують і з низкою таких патологій, як хвороба Крона, деякі форми артриту, захворюваннями щитоподібної залози та герпетичною інфекцією.

Для лікування використовуються тривалі курси антибіотиків, у важких випадках показано хірургічне втручання.

Усі ускладнення гідраденіту повинні негайно лікуватися в стаціонарі, оскільки збільшення гнійного запалення завжди небезпечне його швидким прогресуванням і розвитком сепсису.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW