"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО



В Криворізькому районі село Мар’янське Зеленодольської громади майже щодня обстрілюють російські війська з території Херсонщини. Не дивлячись на це, деякі мешканці села продовжують  жити в домівках, поратись на городі, і навіть приймати переселенців, які виїхали з тимчасово окупованих територій.

Як повідомив начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко, наразі із Мар’янського виїхали майже 70% його мешканців.

- Це село сьогодні перебуває в «робочому» стані, все працює, все під контролем, але дуже часто сюди бувають «прильоти». Останні дні тільки артилерійські прильоти, немає систем «Ураган» чи «Смерч».

"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

Село Мар’янське та Херсонську область розділяє Каховське водосховище, а за Каховським водосховищем вже стоять російські війська, які постійно обстрілюють Зеленодольську, Широківську та Апостолівську громади Криворізького району.

- Там змішані сили – і російські війська, і ОРДЛО, і буряти, і сирійці, всі підряд. Кого загнали сюди, ті й прийшли.

Широківська та Зеленодольська громади потрапили до переліку громад, на території яких ведуться бойові дії наприкінці квітня.

- На території Криворізького району загинуло 4 людей – 1 людина від обстрілі «Граду», троє від касетних снарядів, які брали в руки і несли додому.

"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-6

Староста с.Мар'янське Віктор Недря розповів, що зараз завдяки нашим хлопцям зі Збройних сил, окупанта «трошки потіснили».

- Але все рівно, на даний момент Херсонщина наша потерпає, і потерпає село Мар’янське, так як це - прифронтова зона. У нас є зруйновані будинки, нерозірвані снаряди на полях із касет «Градів», «Смерчів» і навіть «Торнадо» є. Через це дуже складно тут жити і працювати.

"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-7

Багато жителів евакуювались. Але ті, хто лишився, продовжують працювати, навіть садять городину.

- Може пролітати, свистіти, вже звикли. Спочатку забігали, а зараз прихилились, пролетіло і далі сапають вже. До всього звикаєш. Це дуже страшно, коли ти звикаєш до війни, але це реальність і правда.

"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-8

За словами пана Віктора, не дивлячись на те, що вони – прифронтове село, вони теж приймають переселенців. Наразі в Мар’янському проживає близько 70 людей (51 – з Херсонщини), яких прихистили у себе в домах мешканці села.

Староста намагається всіляко підтримувати мешканців села:

- Ну а що, нам духом падати? Треба жити, працювати. Благодатна така земля наша, все рівно ми виженемо окупанта, відбудуємо все і заживемо по-новому. Це навіть не викликає ніяких сумнівів, це однозначно. І люди до цього готові, люди чекають. Люди почали повертатись. Ще «прилітає», але люди повертаються.

Фермери засіюють поля, де дозволяють.

- Бо дуже багато ще є, де «поприлітало», там саперам працювати і працювати. Але ті поля, де вони пройшли і дають «добро», що можна працювати, фермери працюють.

Але є невелика кількість земель в селі, яка залишилась необробленою через обстріли:

- Окупант не дає повноцінно жити.

"Найстрашніше, що люди звикають до таких буднів": як живуть мешканці прифронтового села на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-9

Ще не всі магазини в селі працюють, але ті, хто працює, закуповує всі необхідні товари.

В селі постраждало від обстрілів російських військ близько 45 будинків – якісь більше, якісь менше. Люди відновлюють будинки, як можуть. Зеленодольська громада надавала матеріали, щоб хоч тимчасово вікна закрити, та дахи накрити від дощу.

- За всім не встигаєш. Ти не можеш планувати, бо не знаєш, що буде через 20 хвилин.

За словами старости, сусіди в Мар’янському один одному допомагають.

- Найстрашніше, що люди звикають до тих буднів, в яких ми живемо. Але, буде все добре, будемо звикати до нового життя, зовсім іншого, у новій нашій Україні, яку відстояли, яку своїми силами захистили.

Крім того, що російські війська обстрілюють будинки мирних мешканців Мар’янського, вони влучили 25 травня «Ураганом» по території кладовища. Від обстрілу було пошкоджено багато пам’ятників, огорожі на цвинтарі, посеред могил від снаряду залишилась величезна вирва. Це був один із останніх «прильотів» на територію села Мар’янське.

Після цього російські війська 2 червня знову обстріляли населений пункт – було пошкоджено кілька приватних будинків, а також постраждали мама з двома дітьми - 5 та 10 років.

Більше інформації про те, як живуть мешканці прифронтового села Мар’янське, читайте в наступних публікаціях на нашому сайті.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW