Спека та зливи: синоптики розповіли, якого врожаю чекати від такої погоди



Цьогорічне літо може принести українцям справжні сюрпризи. На думку фахівців, воно буде дуже спекотним, особливо в липні та серпні. На українців знову чекають посухи, які різко змінюватимуться на потужні тропічні зливи. Щодо врожаю, то поки що хоч і скупа на дощі, але прохолодна весна дозволила сподіватися на гарний збір урожаю пшениці, ячменю та жита. Єдине, що може завадити нам, – це війна.

Екологиня Віра Балабух розповіла, що така  погода у літку обумовлена незвичайним явищем, яке синоптики спостерігають уже третій рік, – Ла-Нінья, холодна течія на поверхні Тихого океану.
Очікується, що температура влітку на території Європи, особливо Центральної та Східної (зокрема й України) може бути на 1-2 градуси вищою, ніж зазвичай", – каже екологиня-кліматологиня Віра Балабух.
За словами фахівчині, на нас чекають спекотні періоди з досить високими температурами. Тепловий стрес будуть відчувати як рослини, так і люди. Переважатиме антициклональна погода з нестачею опадів.
 Середня температура буде вищою на 1-2 градуси. У липні та серпні будуть тривалі періоди без опадів. І вони можуть змінюватися сильними зливами з грозами, під час яких випадатимуть місячні, а то й дво-тримісячні норми опадів.

"Усе це вплине і на сільськогосподарське виробництво та створить проблеми для вирощування овочевих культур. У деяких регіонах відзначатиметься посуха та відсутність опадів. Причому треба зазначити, що для періоду Ла-Нінья характерні різкі зміни погоди. Навіть зараз навесні буває день холодно, а день тепло. Таке коливання погоди дуже характерне для Ла-Ніньї. Але там, де будуть використовувати систему зрошення, навіть за таких умов зможуть отримати хороший урожай овочів", – розповіла Балабух.


Щодо врожаю озимих сортів, то, за словами завідувачки відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяни Адаменко, він обіцяє бути добрим.

"Озимі культури, які вже посіяні та ростуть, – це пшениця, ячмінь, жито – для них зараз погодні умови хороші. Хоча весна у нас досить прохолодна, але й озимі не люблять високої температури. І хоча опадів теж було небагато, але прохолода стримувала розвиток посухи", – каже Адаменко.

Адаменко зазначає, що у таких південних та центральних регіонах регіонах вже почалася посуха.
Правда, найближчим часом вона не поширюватиметься швидко, тому що нам обіцяють помірне тепло – +20...+22 °С, в окремі дні – до +26. Також упродовж тижня пройдуть дощі. Тому волога у ґрунті буде. І це якраз добре для зростання озимих сортів.
А ось що стосується ярих, тих, що посіяли нещодавно, – кукурудза, соняшник – вони вже дали сходи, але для їх активного зростання поки не вистачає тепла.

Спекотні дні у нас розпочнуться після 22 червня, коли середньодобова температура вже буде +22...+24 °С. Але дощів очікується замало. Загалом за прогнозами середньомісячна температура червня становитиме +18...+23 °С.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW