Герої Маріуполя. Як волонтери "Халабуди" годують, рятують, ремонтують і всім допомагають, - ФОТО



З початком повномасштабної війни 24 лютого, команда «Халабуди»  взяла на себе відповідальну місію надання безперервної гуманітарної та інформаційної допомоги маріупольцям та військовим у місті.  

Незважаючи на пануючу небезпеку, волонтери працювали  у режимі NON-стоп, аби забезпечити людей засобами виживання, наскільки це було можливо.

Але, як і більшості маріупольців, команді «Халабуди» довелося евакуюватися в середині березня у більш безпечне місто України.  Лише одна одна людина відмовилась покидати Маріуполь -  керівник "Халабуди" Дмитро Чичера. Він залишився у місті, тому що вважав, що його робота ще дуже потрібна. Зараз доля Дмитра не відома. А тисячі людей моляться за його порятунок, бо завдяки його героїзму самі залишились живі.

Незважаючи на все, "Халабуда" продовжує працювати. Аби мати змогу надалі організовувати підтримку для вимушених переселенців зі свого міста та ЗСУ, для переїзду вони обрали Запоріжжя - через його близькість до Маріуполя.  Це місто також має зручну логістику для закупівель необхідних речей і продуктів на потреби волонтерського центру.

Зараз «Халабуда» активно продовжує займатися благодійністю на новому місці, до якого люди щоденно звертаються по допомогу з різних питань.

Про діяльність цього волонтерського центру в Маріуполі та Запоріжжі з початку війни розповіла помічниця керівника освітнього простору «Халабуда» - Людмила Чичера.

Волонтерська діяльність в перші дні війни

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, 24 лютого 2022 року о 9:00 волонтерський штаб «Халабуди» миттєво розгорнув та розширив свою діяльність.Окрім постійного складу команди, до нього доєдналися багато патріотично налаштованих активістів міста, небайдужих містян та представників місцевих ЗМІ, патрульна поліція, благодійні організації та місцеві підприємці.

«Всі волонтери, що допомагали з 2014 року, включились в діяльність. Були створені списки найбільш необхідного, були зазначені місця тимчасового проживання людей, що виїхали з найбільш небезпечних районів, та закладів, що готові безкоштовно надавати гаряче харчування», -розповіла пані Людмила.

Окрім цього, волонтерський центр «Халабуда» розпочав серію тренінгів з надання домедичної допомоги, які проводили за підтримки фахівців Мальтійської служби допомоги.

Місцеві жителі розпочали приносити першочергову допомогу у волонтерський штаб. Для координації дій на регулярній основі стартували наради волонтерів.  

Чим допомагали волонтери «Халабуди» в Маріуполі

«Кожного дня допомогу отримували приблизно 2000 маріупольців. Загалом за 3 тижні роботи «Халабуди» в Маріуполі допомогу отримали більше 25 000 осіб. У діяльності брали участь 200 волонтерів, які працювали постійно», проінформувала про масштаби волонтерської допомоги Людмила.

Першочергово волонтери розпочали облаштовувати бомбосховища для маріупольців та збирати і комплектувати необхідні військовим харчові продукти, речі для гігієни та багато іншого.

За запитами військових було закуплено необхідне обладнання та спорядження на загальну суму 500 000 грн. Для військового шпиталю та інших лікувальних закладів було організовано поставки необхідних матеріалів. В першу чергу, перев’язки, антибіотики та протизапальні лікарські засоби, - зазначає пані Людмила. 

«Згодом прийшло розуміння, що військові дуже часто беруть тільки те, що необхідно для цивільного населення, наприклад памперси, щоб передати це тим, хто проживає у найближчих до їх розташувань будинках. Тому було прийняте рішення про зосередження уваги на цивільному населенні», - зазначає пані Людмила. 

Надалі всі маріупольці, які потребували допомоги, мали змогу звернутися до волонтерів «Халабуди» та отримати продукти харчування, ліки, гігієнічні засоби тощо.

Фото з офіційної сторінки "Халабуда" у Фейсбуці

«Люди з бомбосховищ, люди з будинків, в яких об’єднались сусіди, приходили зі списком потреб на всіх та на наступний день отримували все за запитами», - згадує Людмила.

Власним транспортом допомогу доставляли і до інших районів міста, включаючи Лівий берег, який з перших днів війни обстрілювали рашисти.

Люди мріяли про свіжий хліб, адже з самого початку війни купити його було майже неможливо.

Волонтери з сусідньої пекарні виготовляли хліб для маріупольців доти, доки це було можливо. «Найбільшою поставкою свіжого хліба стали два КамАЗи, заповнені до країв», - розповіла Людмила.

Хліб, який випікали у польових умовах. Фото з офіційної сторінки "Халабуда" у Фейсбуці

Хліб, який випікали у польових умовах. Фото з офіційної сторінки "Халабуда" у Фейсбуці

Надалі вони мали змогу випікати коржики.

Допомога від місцевих закладів харчування не була поодинокою. За їхньої підтримки волонтери «Халабуди» змогли налагодити поставку гарячих обідів для патрульної поліції міста Маріуполя.

Волонтери рятували й маріупольських тварин. Поряд із будівлею був розташований найбільший зоомагазин міста. Коли стало зрозуміло, що його мешканців покинулитам напризволяще, волонтери ухвалили рішення про їх порятунок.

«Тож халабудянами стали декілька папуг, ігуана, коти та собаки. Під час евакуації з міста багато тварин виїхали разом зі своїми новими господарями», - поділилася спогадами Людмила. 

Інформаційно-комунікаційна допомога «Халабуди»

«Халабуда» стає порятунком для людей, чиї домівки та тимчасові сховища були зруйновані. Частина волонтерів перебувала в Запоріжжі і мала змогу надавати інформаційну підтримку. Маріупольці отримували інформацію про розташування обладнаних бомбосховищ та актуальну допомогу. Люди також мали змогу дізнатися про своїх родичів та друзів, яких евакуювали  до інших населених пунктів.

Герої Маріуполя. Як волонтери "Халабуди" годують, рятують, ремонтують і всім допомагають, - ФОТО, фото-4

Коли розпочалися перебої з мобільним зв’язком, рідні мешканців Маріупол, могли дізнатися тут інформацію про поточну ситуацію в місті та пошкоджені будинки. На день волонтери Халабуди отримували близько 2000 дзвінків з усього світу.

Трохи згодом у місті зовсім зник мобільний зв’язок. Не маючи змоги зв’язатися з рідними та друзями через блокування всіх комунікаційних каналів, люди знаходилися в інформаційному вакуумі.

Саме волонтери «Халабуди» разом із працівниками «Vodafon»змогли спершу відновити роботу генератора однієї з вишок і тим самим налагодити мобільний зв’язок, доки не було перебито основний кабель. Після цього, волонтери Халабуди разом із працівниками «Vodafon» та «Київстар»налагодили роботу генератора та запустили роботу вишки, біля центрального офісу «Київстар».

«Це дало можливість на якийсь час дати про себе знати місцевим жителям. На жаль, після обстрілу цієї ділянки міста, зв’язок було втрачено остаточно», - поділилася спогадами пані Людмила. 

Переїзд «Халабуди» до Запоріжжя

Переїзд команди «Халабуди» до Запоріжжя виявився дуже важким. Частина команди виїхала сюди ще в перші дні війни з надією на швидке повернення в місто з необхідною гуманітарною допомогою. В цей час інша частина команди залишалася в Маріуполі до середини березня.

«В той період виїхати було дуже складно та небезпечно, але все ще можливо. Команда виїжджала частинами по кілька людей. Дехто з тих, хто виїхав, залишились в Запоріжжі, дехто поїхав далі», -  згадує Людмила.

Незважаючи на зміну складу Халабуди, починаючи з 24 лютого та при переїзді до Запоріжжя, багато жителів Маріуполя продовжують брати участь у зборі коштів для надання допомоги. 

Коли стало зрозуміло, що можливості повернутися в Маріуполь немає, волонтери «Халабуди» вирішили залишитись у Запоріжжі та продовжувати надавати необхідну допомогу вимушеним переселенцям з нового місця. До них почали звертатися по допомогу жителі Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

«Зараз у Запоріжжі команда допомагає вимушеним біженцям з продуктами харчування, засобами гігієни, одягом, товарами для дітей тощо. Також за потреби тут можна отримати ковдри, подушки та постільну білизну. Наша команда допомагає не тільки маріупольцям, а всім, хто виїхав з зони бойових дій», - розповіла Людмила.

Волонтерська діяльність «Халабуди» у Запоріжжі

На сьогоднішній день «Халабуда» приділяє найбільшу увагу допомоги військовим.

«За запитом різних підрозділів ми надаємо харчування швидкого приготування, солодощі, медикаменти, спальні мішки, турнікети, бандажі, батарейки та багато іншого», - зазначає Людмила.

Але зараз вони мають ще новий напрямок допомоги – ремонт безпілотників. Волонтери отримали спеціальне обладнання для запуску мобільної майстерні.

Обладнання для мобільної майстерні безпілотників. Фото з офіційної сторінки "Халабуда" у Фейсбуці

Зараз «Халабуда» тісно співпрацює з Карітасом міста Маріуполя. Через це вони мають змогу надавати гуманітарну допомогу всім, хто виїхав з зони бойових дій та потребує підтримки.

На сьогоднішній день немає потреби у великій кількості волонтерів. Адже багато волонтерів, які були у Маріуполі й зараз переїхали до Запоріжжя, доєдналися тут знову та пропонують свою допомогу.

Не дивлячись на те, що з початком війни «Халабуді» довелося повністю перепрофілювати свою діяльність на надання допомоги, найближчим часом вони готуються до розширення діяльності.  

Вони планують розвивати роботу освітнього хабу та вільного простору. У майбутньому планується проведення тренінгів та різних навчальних курсів, завдяки яким переселенці зможуть здобути необхідні навички для опанування нової професії. Власне, саме цим освітній хаб Халабуда займався до війни і в Маріуполі.

Але перед цим важливою задачею є стабілізація психоемоційного стану членів команди та визначення майбутнього освітнього простору «Халабуда».

Фінансування та співпраця

Команда «Халабуди» організовує активні фандрейзингові кампанії в соціальних мережах для збору коштів на необхідні товари для військових та цивільних.

Волонтери активно співпрацюють з іншими благодійними організаціями міста Запоріжжя, а також українськими та міжнародними, які мають змогу надати підтримку українським переселенцям та військовим.

«Завдяки підтримці від сторонніх організацій було видано 500 продуктових наборів та 300 гігієнічних наборів. За підтримки європейських партнерів зараз створено мобільну майстерню для швидкого ремонту безпілотників», - розповіла про підтримку Людмила.

На зібрані кошти вдалося придбати  планшети, павер банки, різноманітне спорядження та багато інших речей,  необхідних військовим. Окремий важливий внесок було зроблено в купівлю автомобіля для військового підрозділу.

Чому «Халабуда» займається волонтерством

«Волонтерська діяльність - це зараз гарна можливість та навіть обов’язок, щоб зробити свій внесок у перемогу та розвиток нашої держави. Ситуація в країні така, що наша вітчизна потребує підтримки від всіх громадян», - поділилася роздумами про мотивацію пані Людмила.

Волонтери «Халабуди» приділяють цій справі стільки часу, скільки можуть, в залежності від різних обов’язків та життєвих обставин.

«Бувають такі дні та ситуації, коли треба приділити цілий день вирішенню якихось проблем. Буває таке, що людина має можливість, приділити волонтерству тільки декілька годин. Тому, це для кожного індивідуально, навіть у нашій команді», - зазначає Людмила.

Зв’язатися з «Халабудою» для отримання допомоги чи будь-яких пропозицій наразі зручніше у Фейсбуці, Інстаграмі.  

Двері волонтерського центру «Халабуди» відкриті за адресою Проспект Соборний 129, м. Запоріжжя. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW