І демонтовані, і лежать повалені просто неба – у Коростені «зникають» пам’ятники радянської доби



У Коростені триває процес декомунізації та дерусифікації – пам’ятники радянської доби все частіше «зникають» із місць, де вони роками стояли.

Та одні пам’ятники демонтують відповідно до правових процедур, а деякі ж молоді активісти просто безжально зносять. Така «гірка» доля спіткала зокрема пам’ятників «Молоді XX століття», що наразі лежить на «комсомолці», та «Зачинателям всеукраїнського страйку залізничників» (НА ФОТО), який є власністю будівельно-монтажного управління Укрзалізниці і що раніше стояв, а зараз просто лежить на землі неподалік залізничного вокзалу та колишнього будинку культури залізничників.

Читайте також: Очистка русла Тетерева триває! ФОТО

На запитання, хто має далі опікуватися долею повалених активістами «Молоді північного краю» пам’ятниками, представники міської влади відповідають, що просто повалити – це найлегше: потрібно було пройти відповідну законодавчу процедуру, затвердити рішенням виконкому і потім демонтувати згідно з правовими нормами. Наразі ж, скажімо, по пам’ятнику «Молоді XX століття», балансоутримувачем якого є КВГП, відкрито кримінальну справу, тому, поки йдуть слідчі дії, із спорудою нічого не робитимуть. Що буде із пам’ятником «Зачинателям всеукраїнського страйку залізничників»? –питання до Укрзалізниці.

Загалом, за словами міського голови, прибирати мають за собою ті, хто пам’ятники позносив, а також продумати нове облаштування місць, де вони знаходилися, та долучитися до оновлення.

Окрім цих двох пам’ятників, які було повалено, офіційно у Коростені відбувся демонтаж пам’ятника «Учасникам Української революції початку ХХ століття» по вулиці Івані Франка, Миколі Островському – в парку «Древлянський» та меморіальної дошки на честь Блiнкова I. – засновника міської бібліотеки в місті Коростені.

На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки, виконавчим комітетом Коростенської міської ради було прийнято рішення про демонтаж пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення, які мають відношення до російських та радянських діячів культури, мистецтва і політики.

Світлана Барановська

Читайте також: Білий лелека: Символізм в українській культурі

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:

  • Telegram
  • Instagram
  • Facebook


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW