«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО



Аграрії Криворіжжя працюють над забезпеченням продовольчої безпеки нашої країни. З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну працівники фермерського господарства виходили працювати в поля, адже розуміли, що кожен має робити все можливе для нашої країни – боротись з окупантами, підтримувати наших Захисників, забезпечувати надійний продовольчий тил. Так, в Гречано-Подівській ОТГ Криворізького району вже до кінця травня планується закінчити засіювати всі поля, де це дозволено під час війни.

Про це 0564.ua стало відомо під час престуру, організованого Криворізькою районною військовою адміністрацією.

В Гречано-Подівській ОТГ соняшником засівали поля, які знаходяться в 2 км від прифронтової зони. Через близькість рашистів посівна на даному полі почалась тільки в кінці квітня.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-1

Фермери інколи знаходять тут «залишки рашистських організмів». Коли виявляють небезпечну знахідку, одразу викликають рятувальників, які знешкоджують вибухонебезпечний предмет. Один із них після перевірки рятувальниками журналістам показав радник начальника Криворізької РВА Євгена Ситниченка з військових питань Олександр Фастовець і нагадав, щоб громадяни ніколи власноруч не торкались до таких знахідок, а одразу викликали Службу порятунку (101) чи поліцію (102).

- Військові виконують зараз свою функцію, а люди, які займаються в полі, виконують функцію для забезпечення продовольчої безпеки нашої країни. Тому їм, так само, як і всім іншим українцям, не страшно виконувати те, що на благо нашої прекрасної країни.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-2

За словами Олександра Фастовця, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну жоден із співробітників не відмовлявся виконувати свої обов’язки в полі.

- Перед тим, як люди виходять в поле, співробітники ДСНС розмінують поля, тобто все безпечно.

Також Олександр Фастовець запевнив, що врожаю вистачить не лише на  Дніпропетровщині, а й по всій Україні, адже запасів зерна, олії і іншої сільгосппродукції достатньо.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-3

Він нагадав, що всі фермери – дуже хазяйновиті люди, тому запаслись всім необхідним для посівної кампанії задовго до початку повномасштабної війни.

- Є проблеми певні з паливом, але ще з осені фермери запасаються дизпаливом, тому поки ці проблеми не впливають на перебіг посівної, - запевнив Олександр Фастовець.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-4

Оператор самохідного обприскувача Роман Москвита вже 7 років працює на Криворіжжі після того, як переїхав з-під Іловайську, де працював водієм КРАЗу. Завдяки директору агрофірми та колегам зумів перекваліфікуватись та стати оператором самохідного обприскувача. Хоч як би страшно не було працювати в полі, коли чутно вибухи, Роман продовжує виконувати свою роботу. Він розповів, як разом з колегами обробляють поля, готують їх до посівної.

Роман впевнений, що Україна переможе, і вже планує добудувати будинок для своєї дружини і двох діточок.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-5

Механізатор Григорій Олійник був серед українців, які першими побачили, що росія почала повномасштабне вторгнення.

- 24 лютого, коли все почалось, я не спав, був на зміні, ми якраз «підкормлювали» пшеничку. Коли ставили обприскувачі вранці на стоянку, одними з перших побачили дві ракети. Але навіть коли це побачили, то пішли працювати.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-6

На запитання журналістів, чи не страшно під час війни працювати в полі, враховуючи близькість прифронтової зони, відповів:

- Всюди зараз стріляють. Робити ж треба, хліб же треба. Якщо ще й хліба не буде, далі як жити? Зараз всюди небезпека і всі це прекрасно розуміють. Але робити треба.

Григорій також додав:

- Кожен має займатись своєю роботою. Дико, що 21 сторіччя і таке трапилось – брат на брата пішов… нема братів, це орки.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-7

Голова Гречано-Подівської ОТГ Галина Усик розповіла про ситуацію в громаді під час війни:

- Наша громада знаходиться неподалік від Кривого Рогу, в неї входить 15 населених пунктів. Всі ці населені пункти ми опікаємо, турбуємось про них і намагаємось зробити все найкраще для того, щоб людям були створені належні умови. Всі сільські наші механізатори, фермери виїжджають в поля, засівають поля соняшником, пшеницею, ріпаком – хто на чому спеціалізується. Питають, чи можна їхати, чи можна брати участь в посівній. В нас є Президент України, який дав старт для того, щоб Україна була з врожаєм, для того, щоб ми певний період не відчували нестачу хліба. Зараз всі дуже відповідально ставляться до цього питання. Ви побачили, що всі поля засіяні, багато полів у нас вирує уже зеленим ячменем, пшеницею озимою. Разом з тим, часи зараз непрості і мені б хотілося сказати, що більше всього наші фермери їдуть садити свої зернові, приєднуючись до того, як наші хлопці-солдати захищають нашу рідну землю. Вони не можуть сидіти на місці, вони не можуть просто чекати чогось, вони теж виїжджають, хоча, не завжди це безпечно. Вони дуже активні, дуже патріотичні.

Через близькість бойових дій деякі мами з дітьми виїхали з території громади, а ті, хто залишився, працюють і допомагають нашим бійцям.

- Ми вже третій місяць працюємо над тим, щоб надавати допомогу нашим Героям і особисто у нас в громаді ми теж цим займаємось. Ми все робимо для того, щоб створити кращі умови для наших Захисників. В нас вистачає продуктів, всього для того, щоб наші жінки змогли приготувати смачну їжу, щоб вони відчували себе ситими і розуміли, що про них турбуються.

«Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!»: як під час війни господарюють фермери у Криворізькому районі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-8

Начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко розповів, що Гречано-Подівська громада межує із Зеленодольською громадою.

- Це дві громади, які між собою дуже близько знаходяться до передової лінії фронту. Але Зеленодольська страждає найбільше від ракетних та інших обстрілів. Гречано-Подівська поблизу до Зеленодольської громади, куди також інколи «прилітає». Останнім часом це було все рідше і рідше, але деякі поля зазнали уражень і «Ураганами», і «Градами». На тих полях ведеться вже посівна кампанія соняшника – трактори працюють повним ходом. Наразі також ведеться підкормка, удобрюються ранні зернові і озимі зернові культури.

Євген Ситниченко зазначив, що громада повністю під контролем Збройних сил України.

- В Широківській,  Зеленодольській громадах, частині Гречано-Подівської та Карпівської громад, є такі поля, де сільгоспвиробники працювати не можуть.

Начальник Криворізької РВА розповів, що останніми із культур, які висаджують, є соняшник та кукурудза.

- Залишилось засіяти близько 30-40% полів в районі, які будуть засіяні соняшником чи кукурудзою. До кінця травня буде все засіяно.

Також Євген Ситниченко відмітив дуже оперативну роботу працівників ДСНС:

-Реагують вони миттєво. Коли в перші дні були часті обстріли касетними снарядами, то це було проблематично, їх були сотні, тисячі цих нерозірваних снарядів, а зараз їх менше «прилітає», і ДСНС вже більш розвантажені і реагують швидко.

Про те, як налагоджена комунікація в Криворізькому районі між військовою адміністрацією, фермерами та мешканцями району, Євген Ситниченко відповів наступне:

-Найголовніше, що в нас є – 100-відсоткове розуміння тієї ситуації, яка склалась в нашій державі і на нашій території. Наші сільгоспвиробники не тільки розуміють цю ситуацію, а вони ще і надають колосальну допомогу нашим військовим. Вони забезпечують і пальним, і мукою, і олією, і іншими продуктами харчування.Комунікація у нас була і продовжується зараз як в одній великій родині. Тобто, Криворізький район – одна здорова родина, яка вирішує всі нагальні питання. Всі ми працюємо в одному напрямку – до Перемоги!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW