Правила для журналістів щодо поведінки з військовими



Особливості комунікації з військовими:

Не робіть записи і не діставайте мікрофон, не запитавши попередньо співрозмовника. Не знімайте обличчя бійців, позиції, озброєння.

Не передавайте кількість військ, озброєння і координати позиції, якщо тільки ця інформація не є доступною з офіційних джерел, адже це може вплинути на хід військових операцій.

Читайте також: Білий лелека: Символізм в українській культурі

Не фотографуйтеся разом з бійцями — вам не потрібно, щоб сторона противника побачила це фото в соцмережах.

Пам’ятайте, що рядові бійці не завжди мають доступ до всієї інформації щодо зони бойових дій, але вони хороше джерело інформації щодо того, що відбувається на місці.

Розпитувати бійців краще про те, що відбувається на тому місці, де вони дислокуються.

Вони також не зобов’язані вам давати інформацію — це ваша робота її отримати. Будьте доброзичливими, залишайтеся спокійними всередині, навіть якщо бійці будуть поводити себе загрозливо.

Обережно використовуйте камери — об’єктиви можуть давати відблиски як оптичний приціл. Або виглядати як РПГ. А значить, стати потенційною мішенню.

Ніколи не беріть в руки зброю. Уникайте журналістів, які носять зброю, стріляють. Не беріть із собою додому кулі, навіть якщо вам бійці пропонують їх як сувеніри.

На блокпостах також поводьтеся спокійно та впевнено. Чітко ідентифікуйте себе як журналіста.

Виконуйте всі законні вимоги військовослужбовців. Не мовчіть, але й не будьте надмірно балакучими, відповідайте просто і чітко.

Також ж ці правила стосуються комунікації з територіальною обороною. Люди, які увійшли до тероборони, не завжди є військовими і не знають про військові устави.

Просимо усі сторони максимально ставитися одне до одного з повагою.

Джерело: Житомирська ОДА

Читайте також: У Житомирі працівники водоканалу виявили унікальну знахідку — дерев’яний трубопровід початку ХХ століття протяжністю близько 300 м

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:

  • Telegram
  • Instagram
  • Facebook
Правила для журналістів щодо поведінки з військовими, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW