Протягом п’яти днів зведений загін вибухотехніків з різних областей України здійснював розмінування на Сумщині



Після місячного перебування на території Сумської області окупаційні війська росії залишили після себе на нашій землі чимало небезпечних сюрпризів. Це і міни різних модифікацій, надзвичайно небезпечні для людей, і снаряди, рекети та суббоєприпаси, що не вибухнули.

Крім цього всього, під час боїв за звільнення Сумщини, після знищення військових колон агресора, багато снарядів від вибухів просто розлетілися навсібіч. Тепер ними в буквальному сенсі слова засіяні деякі поля, як от поряд села Білки, що неподалік від Тростянця у Охтирському районі.

Побачене вражає і жахає водночас. Обабіч дороги обвуглені дерева, вирви та з десяток одиниць знищеної ворожої техніки, серед якої танки і вантажівки.

Не можна пройти й метра, щоб не наштовхнутися на щось небезпечне. Гаубечні снаряди 152 калібру та танкові 125 міліметрові, а ще розкидані всюди виплигуючі міни ОЗМ-72, деякі обгорівші, а деякі цілком у робочому стані, небезпечні МОН-50, і протитанкові ТМ-62.

Старший інспектор вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області Ігор Черняк, говорить, що у ворожій колоні був саперний підрозділ, і автомобіль, який все це перевозив. Після того, як українські армійці вразили ворога, все це вже не зможе нанести шкоди людям.

Наше завдання обережно зібрати все навкруги, на полі, на дорозі, вивезти подалі і знищити, - говорить Ігор Черняк. – Влада допомагає, забезпечила технікою, визначила місце на території громади, далеко від населених пунктів, куди ми все звозимо і підриваємо.

«Лише у перший день вибухотехніками зведеного загону поліції України було виявлено і знешкоджено 70 боєприпасів різних калібрів, наступного дня ще 120 снарядів і декілька десятків мін. Допомагають нам очистити нашу українську землю від рашистської зброї наші колеги вибухотехніки з інших регіонів України. За що їм велика вдячність», - розповідає начальник вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області Олег Євлаш.

Коли ж небезпечні знахідки зібрані та з обережністю доставлені до місця ліквідації, сапери поліції зносять їх у заздалегідь підготовану траншею. Споряджають детонуючі пристрої, прокладають електропровід, відходять на безпечну відстань та пускають струм.

Вибух. Хмари ґрунту піднімаються вгору на сотню метрів, а сталеві уламки снарядів з шелестінням розлітаються навкруг на велику відстань.

Ці боєприпаси вже ніколи не заподіють шкоди людям. А поля можна буде знову засівати хлібом.

Правоохоронці Сумщини радять всім громадянам утриматися від відвідувань лісів, парків, лісосмуг, полів та лук, які розташовані навколо населених пунктів, де перебували війська рф, аж до повного їх розмінування.

Нагадуємо, що у випадку виявлення боєприпасів, що не розірвалися, протипіхотних чи протитанкових мін, інших підозрілих предметів, прохання не чіпати та не намагатися знешкоджувати їх самостійно. Залиште цю справу саперам.

Відділ комунікації поліції Сумської області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW