В Енергоатомі розказали стосовно можливості ЗАЕС подавати електрику до окупованого Криму



Запорізька АЕС не має відповідних ліній, щоб постачати енергетику в Росію. Є можливість подати електрику у Крим, але це рішення залежить від України.

Про це повідомив голова НАЕК «Енергоатом»Петро Котін в інтерв’ю Forbes, передає 061

ЗАЕС продовжує виробляти електроенергію для українців, бо вона частина енергетичної системи, яку контролює Україна. Єдине, що може зробити на станції РФ – це відключити її.

Росіяни окупували ЗАЕС ще на початку березня, завівши туди близько 500 солдатів, танки та важке озброєння, зокрема вибухівку. «Вони перетворили станцію на військову базу», – скаржиться Котін. Працівники АЕС продовжують працювати під прицілом автоматів та в умовах сильного психологічного тиску.

«Рішення захопити станцію приймає божевільна людина в Росії, дії якої ніхто не може пояснити. Ще з початку 2000-х Путін хотів об’єднати атомну енергетику РФ та України і створити центр керування у Москві. Україна від самого початку вважала це нісенітницею. Серед воєнних інтересів захоплення АЕС – можливість прихистити там свої війська, адже на ЗАЕС є все, щоб їх годувати, зігріти та захистити. На станції ведеться відеонагляд, є огорожі – це ідеальне місце для створення військової бази. Самі ж росіяни кажуть, що захопили АЕС, щоб уникнути українського ядерного теракту», - поясняють в Енергоатомі.

Обслуговувати станцію може близько 1000 людей. Важливо, щоб на станції була електрика, адже ядерне паливо треба постійно охолоджувати.

На ЗАЕС зараз працює мінімальна кількість енергоблоків, інші реактори тримають у «холодному» стані, адже це безпечніше.

«Зараз на ЗАЕС перебуває близько 500 російських солдатів, 50 військових машин, російська зброя та вибухівка. Це небезпечно, адже ми не контролюємо ядерний матеріал на станції. Якщо станеться аварія, її наслідки зачеплять не лише територію України, а й сусідні країни. У мирний час на ЗАЕС працювало 11 000 людей. Нині там може працювати близько 10 000. Ми не обмежуємо право наших співробітників залишати Енергодар – звідти вже виїхало близько 500 працівників», - каже Петро Котін.

За попередньою оцінкою, станція зазнала 18 млрд грн збитків. Точно підрахують, коли потралять всередину на станцію, адже зараз росіяни блокують доступ експертів «Енергоатома». Всі накази віддають українському керівництву ЗАЕС, а воно узгоджує їх із росіянами.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що технічні спеціалісти з «Росатому» бажають найшвидше поїхати з території Запорізької АЕС



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW