Інформаційно-психологічна операція - що це таке і як з цим працює росія



Інформаційна війна у 21 сторіччі має не менш важливе значення ніж безпосередньо самі бойові дії.

Що таке ІПСО

Проста розшифровка – інформаційно-психологічна операція. Це дещо видозмінений переклад поняття Psychological Operations.

Головна ідея усіх психологічних операцій - вплинути на настрої груп у суспільстві. У випадку Росії - вплинути на українців.

ІПСО застосовують і в мирний, і у воєнний час. Під час нинішньої війни йдеться про те, щоб передусім забезпечити загарбнику оптимальні умови для взяття під контроль територій, тобто зробити все, щоб українці не чинили опір російським окупантам.

До елементів інформаційно-психологічної операції відносять дезінформацію, пропаганду, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії в тилу, кібератаки.

Часто певну інформацію запускають через майданчики пропаганди, щоб надалі вона поширювалася вже самими носіями, ставала «вірусною». Наразі очевидно, що Росія намагається деморалізувати як цивільних, так і військових, а ще - посіяти розбрат і паніку серед населення.

Інформація почута «сарафанним радіо» найбільш небезпечна. Люди схильні довіряти оточуючим, особливо якщо одну й ту саму інформацію ширять масово люди, які живуть поруч.

Якщо за приклад взяти Слов’янськ у 2014 році, можна з легкістю згадати, як ширились фейки про страшний Правий сектор, якого на той момент у місті навіть не було. Той же фейк про “розіп’ятого хлопчика”, який був спрямований на те, щоб максимально вплинути на емоційний фон людей. Але при цьому, жодних свідків слів не було і досі не знайдено.

Зазвичай, у випадку поширення фейків, люди говорять - “моя сусідка сказала”, “мама мого знайомого сама це чула”, “брат має знайомого у ЗСУ/ТРО/НГУ” і т.ін.

Як діють російські інформаційно-психологічні операції прямо зараз

Російська федерація володіє потужними силами психологічних операцій. Вони складаються з декількох компонентів:

  • сили та засоби ПсО військових формувань;

  • сили та засоби ПсО спецслужб;

  • цивільні державні структури, які залучені до проведення інформаційних операцій;

  • цивільні недержавні структури (підконтрольні уряду) – які залучені до проведення інформаційних операцій;

  • релігійні організації, які залучені до проведення інформаційних операцій.

Початковий етап операції – звісно пропаганда. Саме тому ми часто наголошуємо на використанні офіційних джерел інформації.

За пропагандою йдуть й інші елементи ІПСО. Вони вже зараз застосовуються в Україні. Наприклад, це можуть бути фішинги (вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів) та кібератаки, вимкнення урядових сайтів та уже згадані диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури.

Ось приклад: 

Інформаційно-психологічна операція - що це таке і як з цим працює росія, фото-1Інформаційно-психологічна операція - що це таке і як з цим працює росія, фото-2

Як ІПСО впливають на військових

Росіяни намагаються активно діяти проти наших військ на психологічному фронті також. 

Наприклад, зрозумівши, що бойовий дух воїнів Збройних Сил України, які охороняють Дебальцівський плацдарм, не зламати, росіяни вдавалися до різноманітних інформаційних провокацій. Так, наприклад, на номери телефонів українських військових почали надходити смс-повідомлення із різним провокативним змістом. У такий спосіб фахівці російських інформаційно-психологічних операцій намагалися посіяти паніку серед наших воїнів. Однак вони лише викликали сміх і сприяли підняттю бойового духу.

Інформаційно-психологічна операція - що це таке і як з цим працює росія, фото-3

Водночас за посередництва різних провокаторів було розпочато дезінформацію та поширення безлічі чуток про нібито велетенські сили й агресивність російських загонів, що наступають, а також про слабкість нашої оборони та непрофесійність українського командування. 

Варто зважати на те, що вплинути на психологічний стан українців наразі намагаються зі всіх боків. Саме тому критично важливо стежити за достовірністю отриманої інформації. Шукати підтвердження того чи іншого емоційного посилу треба завжди, бо на жаль, іноді навіть офіційні джерела інформації можуть бути зламані, або допускати помилки.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW