У церкві облаштували склад боєприпасів та штаб, звідти й стріляли по Чернігову: подробиці російської окупації Лукашівки



Селище Лукашівка поблизу Чернігова знаходилась в окупації майже з перших днів широкомасштабного наступу армії росії на Україну. Кілька сотень людей потерпали від постійного пресингу тувинських солдат, які встановлювали свої дикі правила, виганяли людей з хат, займали їхні подвір‘я, крали людей.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповідає оперативне командування «Північ».

У церкві облаштували склад боєприпасів та штаб, звідти й стріляли по Чернігову: подробиці російської окупації Лукашівки, фото-1

«Одного дня вони прийшли до моїх сусідів, молодої пари, які не так давно хату купили поряд зі мною. Йому десь за тридцять, їй десь так, дитинка, синочок, в третій клас ходить. Я не знаю, що їм не сподобалося, та вони Сашка забрали під зброєю до свого лігва. Дружина його до останнього дня ходила, намагалася дізнатися, що із ним. А вони посміхалися і знущалися із неї: «Скоро прийдет». Так його й досі немає, може й неживий вже», - згадує страшні дні місцева жителька Антоніна.

70-річна жінка каже, що кілька разів за час окупації були свідками, як росіяни самі по собі гатили артилерією, наражаючи на небезпеку селян. Її односельчанка Галина додає - врятував їх сигнал.

«Вони захопили мою хату, а ми сиділи в підвалі поруч. І от, одного дня, стріляли так сильно, що ми вже й з життям прощалися. Один з них вибіг на вулицю та пульнув «червону» сигнальну ракету. І все стихло одразу! Я його почала бити, кажу, це ж ви, сволота, самі по собі стріляли! Зв’язку ж у них між собою не було», - розповіла Галина.

Окрім того, що жили російські солдати в хатах, склад боєприпасів та штаб влаштували собі… в місцевій церкві. Звідти й цілили по Чернігову та іншим точкам. Місцеві запевняють - чекали Збройні Сили України та молилися за швидше звільнення від російської окупації.

«Я живу поруч із церквою, як раз. Надвечір перед тим, як нас звільнили на Теплого Олексія, я підішла до вікна, глянула на хрест на куполі і кажу: святая церква! Спаси нас і звільни від ворогів! І, уявляєте, наступного дня точно їх розбили! Як раз на велике свято!» - поділилася Антоніна спогадами про день звільнення.

Нині Лукашівська церква є місцевим оберігом та визначними місцем. І, попри те, що постражав один купол та оздоблення всередині, лукашівці не переймаються, а говорять: «Відбудуємо! Ще кращу зробимо, захисницю нашу! Земля ж під нею свята, а цегла - то вже другорядне».

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW