В понеділок – на роботу. Як живе Маріуполь під окупацією, - ФОТО



Більша частина Маріуполя знаходиться під окупацією російських військ. Не дивлячись на те, що путін у своїй промові заявив, що не збирається захоплювати території, саме цим він і займається, встановлюючи свої триколори всюди, куди дотягнулася його злочинна рука.

В Маріуполі поруч з російськими триколорами окупанти намагаються привісити ще й денеерівську ганчірку.

Безпека

Незважаючи на оптимістичні заяви міністра війни рф Шойгу, Маріуполь досі спирається агресору. Територія МК «Азовсталь» стала справжнім форпостом, який не вдається захопити росіянам. А оскільки там окопались люди мужні, сильні і витривалі, вони не тільки тримають оборону, а ще й роблять вилазки в місто і знищують ворога на вулицях. Тож окупанти не можуть почуватися вільно в Маріуполі.

Але і місцеві маріупольські чоловіки теж не можуть почуватися вільно. Почастішали випадки, коли люди стали зникати з вулиць. Жінка розповідає, її чоловік на Лівобережжі вийшов з дому, на нього напали російські військові, вдарили прикладом по голові і забрали. Доля чоловіка не відома.

В понеділок – на роботу. Як живе Маріуполь під окупацією, - ФОТО, фото-1

Також є повідомлення, що окупанти почали відправляти місцевих чоловіків на мобілізацію - на фронт. Мобілізація починалась з пошуку добровольців, але щось пішло не так, і тепер окупанти все частіше примусово захоплюють людей.

Житло

Там, де боїв не має, зараз настав відносний спокій. Люди виходять з-підвалів і повертаються до квартир. Але через те, що вцілілих квартир небагато залишилось, то вони без докорів сумління захоплюють чуже майно. Окупанти зламують двері приватних будинків, приватних квартир, розбивають вікна там, де двері не піддаються, вламуються в чужі квартири і розселяються там самі, а також розселяють інших.

Тільки в деяких під’їздах багатоповерхівок, там, де залишились чесні і порядні люди, вони кооперуються, організують чергування і намагаються захищати не тільки власне майно від пограбування, а й майно сусідів, які поїхали з міста. Бо люди – всюди люди. Є серед них відверті потвори, а є справжні ЛЮДИ. І ось такі люди роблять власноруч засови на під’їздах і зачиняють щільно двері – ні мародери, ні окупанти не пройдуть.

На жаль так не всюди. І зараз в Маріуполі дуже багато пограбованих будинків. 

Їжа

Гуманітарну допомогу окупанти тепер видають раз на тиждень відповідно до складених списків. Ці списки використовують не тільки для роздачі їжі, але і для контроля за пересуванням людей.

В понеділок – на роботу. Як живе Маріуполь під окупацією, - ФОТО, фото-2

В набор гумдопомоги від окупантів входить хліб, банка консерви, пляшка води, крупа.

Все інше доводиться добувати власноруч.

В Маріуполі розпочали працювати базари. Це перші ознаки будь якого «відновлювання життя». Люди намагаються продавати все вціліле, що у них залишилось, а з селищ навколо селяни стали привозити овочі.

Також запрацювала і місцева «бізнес-ініціатива»: ті, хто має якийсь запас грошей і погодився на співпрацю з окупантами, налагодив поставки їжі з території ОРДЛО. Їжа неякісна, дуже дорога, але змучені голодом люди купують на останні гроші.

В понеділок – на роботу. Як живе Маріуполь під окупацією, - ФОТО, фото-3

Пожвавилась торгівля і на ринку Космос, який належить зраднику України, колаборанту, який знаходиться в розшуку, маріупольцю Петру Іванову. Ось там чи не найперше почали продавати овочі. Як сміються люди, там тепер все по 50:  50 грн коштує кіло картоплі, 50 грн – кіло моркви, 50 грн кіло цибулі.

На Лівобережжі Маріуполя запрацював від дизельгенератора магазин АТБ, який віджали окупанти. Асортимент товарів – овочі, ковбаса, молочка. Ціни – Космос, до 400 грн кіло ковбаси.

Комфорт

Комфорту як позбавили окупанти містян, так і не повернули. В місті немає світла, тепла, води. Воду почали розвозити єдиною цистерною Маріупольського міськводоканала, що залишилась цілою.

Щоб помитися – пропонують пересувні бані у наметах.

Проте запрацювали перукарі. Стрижуть ножицями.

Імітація життя

Місто зруйноване і не придатне для життя. Проте окупанти всіма засобами намагаються зробити видимість успіху.

Наприклад, обіцяють найближчими днями повернути воду. Але ж вони зруйнували не тільки насоси і два водогони, які вели воду у місто, вони зруйнували ще і комунікації. На відновлення потрібні сотні мільйонів гривень. Навіть в сусідньому Донецьку, який вони контролюють з 2014 року, вода подається за графіком 2 рази на тиждень. Все через це, що вони самі ж зруйнували водогін, який питав водою більшу частину Донеччини, і полагодити його вони не можуть навіть там, у Донецьку. Тож маріупольців вони будуть годувати байками. 

Те ж саме стосується і світла. Полагодити електромережі ще складніше, ніж воду. Світла немає. Єдиний вихід, який знайшли окупанти, це підключати генератори. Але їх потужності дуже обмежені. Тож місто залишається у темряві.

Запуск школи (ми про це писали тут) викликає сміх навіть у місцевих. Бо в школі теж немає світла. Діти – голодні. Вчителям-колаборантам, які залишились у Маріуполі і погодились співпрацювати з вбивцями, не платять зарплату. Можливо, обіцяють, але не платять.

Така ж сама ситуація в школі у Волновасі. Місцеві розповідають, що школу зробили для картинки. Вчителів немає. Викладачі  – просто звичайні містяни, які залишились в Волновасі. Працюють на добровільної основі, без грошей. Чому навчають – зрозуміло. Нічому.

Робота

Цікавий факт. Окупаційна влада оголосила понеділок, 25 квітня, робочим днем.

«Не зовсім зрозуміло, куди мені виходити на роботу в понеділок,  - каже Ольга, сортувальниця листопрокатного стану 1700 ММК ім. Ілліча. – Бо завод не працює».

Ще біль цікаве становище у працівників «Азовсталі», бо на їх робочому місці тривають запеклі бої.

Правда, пушилін, самопроголошений голова проголошеної росією донецької республіки запевнив місцевих мешканців, що робота заводів буде відновлена. Але це, напевно, він сказав для того, що роботяги його на місці не порвали. Бо залишились без роботи і засобів до існування саме через таких, як він.

Щодо щирості таких намірів і таких заяв – за 8 років окупації в Донецьку там не відновили нічого, розібрали на металобрухт все, що можна було, затопили шахти. Чи є підстави вважати, що в Маріуполі буде інакше? Ні.

Наразі в Маріуполі є тільки два способи заробити чи то їжу, чи то гроші – це або базар, або роботи на розборці завалів. Тобто росіяни тут все зруйнували, а маріупольцям тепер пропонують за ними  прибратись.

В понеділок – на роботу. Як живе Маріуполь під окупацією, - ФОТО, фото-6

Звісно, що розбирають лише центральний проспект. Бо 9 травня має там пройти парад цинізма та лицемірства. Вбивці будуть примушувати маріупольців, що залишились у місті, йти центральним проспектом Маріуполя з портретами людей, які їм всунуть в руки. Бо ніяких типографій в Маріуполі не існує більше. Ось що в руки дадуть – з тим і підуть. Вбивці підуть вулицями зруйнованого ними ж проспекту. Справжні нацисти 21 сторіччя.

Читайте також: "Этот дядечка военный похож на моего крестного". Як в бомбосховищах "Азовсталі" живуть маріупольські діти, - ВІДЕО

З руїн маріупольского театру окупанти вивозять трупи тракторами, - ФОТО, АУДІО

ЧИТАЙТЕ НАС В ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ МАРІУПОЛЬ 0629, А ТАКОЖ В ГРУПІ МАРІУПОЛЬ МІСТО-ГЕРОЙ В ФЕЙСБУЦІ



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW