Великдень 2022: рецепти різних видів пасок



Великдень – одне з найважливіших свят у християнському світі, головним атрибутом якого є паски. Сьогодні, в суботу – ідеальний день для їх випікання. Саме за день до свята більшість господарок воліє випікати паски, оскільки вони збережуть свою свіжість і м'якість, повідомляє сайт 056.

У релігії пасхальний хліб символізує тіло Христа. У народі було заведено пекти паску для кожного члена сім'ї різного розміру і одну велику – для всіх. Паску прийнято прикрашати. Це може бути візерунок у вигляді хрестів, віночків, цукати, різні посипки і квіти.

Також важливо випікати з чистими помислами і молитвою, ні в якому разі не кричати і не лаятися. За старих часів вірили, що форма і зовнішній вигляд готової паски підкажуть, що буде з сім'єю в майбутньому. Рівна паска означала любов і добробут, а негарна обіцяла сварки і розчарування.

Класична паска.

Молоко – 250 мл; вершкове масло – 200 г; олія – 1 ст. л; яйця – 8 шт.; ванільний цукор – 10 г; цукор – 250 г; борошно – 600 г; сухі дріжджі – 1 пачка; родзинки – 100 г Сіль

Для глазурі: яєчні білки – 2 шт; цукор – 150 г; лимонний сік; вода – 2/3 ст.

Нагріти молоко до кімнатної температури, додати ½ ст.л.цукри, дріжджі та 100 г борошна. Добре перемішати. Накрити, поставити в тепле місце, щоб опара збільшилася обсягом вдвічі.

Відокремити білки відокремлюємо від жовтків, помістити їх холодильник. Жовтки збити з цукром і ванільним цукром. Замочити родзинки на кілька годин у холодній воді, потім промити, висушити та присипати борошном.

Розтопити олію, почекати поки охолоне. Ввести в опару збиті жовтки, олію, всипати дрібку солі. Поступово додаючи борошно, вимісити тісто, поки воно не почне відставати від рук і стінок миски.

Збити в піну охолоджені білки, додати в тісто разом з борошном і перемішати. Накрити готове тісто, залишити у теплому місці, щоб воно знову збільшилося. Додати в тісто родзинки, залишити на кілька хвилин. Змастити олією форми для випічки, заповнити їх тестом на третину. Дати піднятися. Випікати в розігрітій до 180 ° духовці близько 45 хвилин.

Поставити воду на слабкий вогонь, додати цукор та лимонний сік. Варити масу до густого сиропу. Збити білки в міцну піну і, не припиняючи збивати, влити сироп. Змастити готові паски глазур'ю, прикрасити їх кондитерською присипкою.

Сирна паска з родзинками та цукатами

Сир жирний - 500 г; сметана (25-30%) – 300 г; цукрова пудра – 4 ст.л; яйця – 2 шт.; цукати дрібні; родзинки без кісточок - по жмені.

Сир змішати з цукровою пудрою та сметаною. Промити родзинки, залити на кілька хвилин окропом. Знову промити холодною водою. Відкинути родзинки на друшляк, дати стекти воді. Додати до сиру зі сметаною сирі яєчні жовтки.

Подрібнити масу блендером до однорідності. Додати родзинки та цукати. Добре перемішати.

Застелити пасочницю вологою марлею, складеною у два шари. Наповнити сирною масою, щільно утрамбовуючи. З'єднати кінці марлі з'єднуємо. Поставити зверху гніт, забрати на добу в холодильник. Прибрати гніт, витягти готову паску.

Великдень 2022: рецепти різних видів пасок, фото-1

Італійська паска Панеттоне

Для опари: борошно - 100 г; дріжджі пресовані живі - 15 г; вода тепла – 80 мл. Для першого замісу: вода тепла – 125 мл, яєчні жовтки – 2 шт., цукор - 50 г борошно - 250 г, олія вершкове розм'якшене 75 г. Для другого замісу: цукор - 50 г; яєчні жовтки – 2 шт.; сіль - щіпка; масло вершкове - 25 г; ванільний цукор або ванільний екстракт – 1 ст.л; сметана – 2 ст.л; борошно - 100 г; мед – 2 ст.л; цедра апельсина або лимона – 1 ст.л; кардамон мелений - 1/2 ч. л. Для наповнювача: родзинки, цукати - по 150 г; коньяк - 50 мл.

Розвести дріжджі у теплій воді кімнатної температури, підмішати борошно. Замісити тісто, сформувати в кулю, викласти в миску та накрити її харчовою плівкою. Залишити за кімнатної температури на чотири години. За цей час опара має збільшитись у обсязі в два рази.

Промити теплою водою родзинки та цукати, залити коньяком. Закриваємо герметично місткість, залишити просочуватися, періодично струшуючи судочок. Поєднати опару з теплою водою до повного поєднання мас та однорідності. Додати борошно та жовтки, цукор. Вимісити міксером до однорідного тесту. Додати розм'якшене вершкове масло, коли тісто почне збиратися в кулю і відставати від стінок каструлі. Знову добре вимісити тісто, поки воно не вбере вершкове масло повністю.

Перекласти тісто в чисту велику миску, накрити харчовою плівкою. Залишити у теплому місці для підйому на 4-5 годин для збільшення у 2-3 рази. Збити яєчні жовтки з цукром та щіпкою солі віночком до легкої піни. Додати мед та ще раз добре перемішати. Ввести яєчну масу в трохи обім'яте тісто. Знову перемішати міксером або віночком до однорідності. Додати ванільний екстракт, цедру лимона (або апельсина), борошно та мелений кардамон. Додати сметану, цукати та родзинки. Вимісити тісто руками. Змастити форми на панеттоні вершковим маслом, викласти тісто на третину. Накрити форми вологим рушником, залишити в сухому місці без протягів на 1,5-2 години для вистоювання.

За цей час тісто має піднятися рівня бортів форми. Розігріти духовку до 190 градусів, випікати паски 10 хвилин. Зменшити температуру до 175 градусів, допікати ще 25-30 хвилин до готовності. Дати охолонути 15 хвилин, акуратно вийняти з форми.

Великдень 2022: рецепти різних видів пасок, фото-2

Крафін

Змішати опару на 10 хв: молоко – 220 мл; цукор – 2 ст. ложки; дріжджі – 36 гр. Потім додати: яйця – 2 шт.; яєчні жовтки - 4 шт.; апельсиновий сік - 4 ст. ложки; цукор – 200 г.; вершкове масло – 100 г.; сіль, цедра апельсина, ванільний цукор - за смаком. Перемішати інгредієнти та додати борошно.

Вимісити, не забивати борошном. Поставити підходити на 40 хв. Розкатати пласт на 1 мм і помастити олією, присипати родзинками, скрутити рулетом, розрізати по всій довжині, скрутити равликом. Поставити в духовку на 40 хв.

Великдень 2022: рецепти різних видів пасок, фото-3

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW