Як уникнути примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях



На тимчасово окупованих територіях росіяни буквально полюють на чоловіків призовного віку, яким від 18 до 65 років. Їх силою доставляють у "військкомати" та забороняють їхати з регіону, а за відмову отримувати "повістку" можуть і вбити. Дії окупантів — міжнародний злочин та порушення Женевської конвенції.

Про це повідомляє в пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У відомстві порадили, що робити, щоб не потрапити до окупаційного "призовного пункту":

  • уникати особистого отримання повісток і дзвінків з окупаційних "військкоматів";
  • змінити номер телефону або тимчасово припинити користуватися ним, якщо його знає окупаційна "влада";
  • змінити місце проживання;

У Міністерстві зазначили, що якщо окупанти на вас вийшли, не треба відмовлятися прямо від "повинності". Краще пояснити, чому ви не можете служити, і підтвердити це відповідними документами: стан здоров'я, релігійні переконання тощо.

Також у відомстві розповіли, що робити, якщо вас незаконно призвали:

1. За першої безпечної можливості здатися в полон ЗСУ і повідомити, що ви громадянин України. Тоді ви — жертва воєнного злочину і скоро повернетесь додому.

2. Не виконувати злочинні накази, які можуть призвести до жертв серед мирних жителів і руйнування цивільної інфраструктури, інакше ваші дії кваліфікують як злочин без строку давності.

3. Пам’ятайте: рано чи пізно винні за незаконну мобілізацію вас до зс рф нестимуть кримінальну відповідальність відповідно до ст. 438 ККУ, або у МКС за порушення ст. 8-2(b) xv Римського статуту.

У Мінреінтеграції додали, що за добровільне приєднання до російських окупаційних військ і участь у війні проти України загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW