Весняне харчування: як правильно харчуватися навесні



Навесні говорять про авітамінози, хоча мова йде про гіповітаміноз: вітаміни в організмі залишаються, але їх стає набагато менше.

Але до авітамінозу буде недалеко, якщо продовжувати харчуватися «у тому ж дусі», а при поганому самопочутті ковтати таблетки та пити каву. До кінця зими виснажуються запаси поживних речовин, а деякі з них взагалі не накопичуються в організмі – наприклад – вітамін С.

Крім нього, нам на початку весни потрібні вітаміни D, A, E, B1 і B2 – так вважають фахівці, хоча не варто забувати і про інші вітаміни та мінералах. Якщо не згадувати детально, де і який вітамін міститься, і в яких кількостях, можна просто нагадати собі, що меню повинно бути настільки різноманітним, наскільки ви можете це собі дозволити.

Варто віддавати належне  «рослинної» та «тваринної» їжі. Це овочі та фрукти, бобові, ягоди та зелень, горіхи і насіннячка, риба, м’ясо, молочні продукти, яйця, крупи, хлібні злаки, масла і жири.

Чи потрібні нам сіль і цукор?

Сіль – питання спірне навіть серед дієтологів: споживати зовсім несолону їжу можуть не всі, і до того ж сіль потрібна організму для водно-сольового обміну.

Інша справа, що ми часто солимо блюда, не розбираючись у їх складі – наприклад, додаємо сіль у салат з майонезом. Більше 5 г солі на день споживати не варто, а ось менше – можна; цукор же легко замінити варенням, медом або сухофруктами.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW